Безлихвен кредит: От къде и как да се възползваме?

С развитието на банковите институции и финансови фирми се появиха възможности за получаване на безлихвени кредити. Преди да кандидатствате е добре да се запознаете по-задълбочено с условията и да сравните всички налични алтернативи. 

Винаги прочитайте напълно правилата и обсъждайте с компетентно лице онези части от договора, които не са ви ясни. Така ще избегнете бъдещи изненади и няма да останете разочаровани от дадената финансова организация.

Съществуват ли наистина безлихвени кредити?

Този въпрос си задават много хора, когато чуят, че определена фирма е готова да даде пари без да получи нищо насреща. Звучи нелогично, тъй като именно това е основната дейност на заемодателя. Всъщност, това е вид маркетинг за набиране на нови клиенти. В това няма нищо лошо разбира се! Всяка компания занимаваща се с този вид дейност се стреми да разширява своя пазар.

Естествено много от фирмите подхождат с недоверие към своите клиенти. Поради тази причина създават продукти, които при неспазване на уговорения срок имат поредица от такси и наказателни лихви, които са упоменати в договора.

Често, когато се наложи клиентите да изплащат неустойки по договора те се чувстват измамени. Това е така, тъй като продукта, който им се е сторил изключително изгоден се оказва не чак толкова.

заем

Означава ли, че кредитите без лихва са измама?

Отговорът на въпроса е НЕ! Те са истински и не са някакъв вид измама, както някои хора твърдят. Основната причина за съществуването им е желанието на финансовите институции да увеличат пазарния си дял.

Кредитите и лихвите винаги вървят заедно. Лихвата е цената, която се плаща за използваните пари на заем. Следователно, колкото по-ниска е тази цена, толкова по-привлекателна ще бъде за потребителя.

Но за да бъде повече от привлекателен даден финансов продукт той трябва да се различава от стандартите.

Пускането на неустоими оферти е пряко свързано с нарастващата конкуренция между банките и финансовите институции. Това е много ефективен начин за привличане на нови клиенти и създаване на връзка между двете страни, която може да бъде удължена в дългосрочен план.

Тези промоции предимно са предназначени за хора, които се нуждаят спешно от малки суми пари. Днес съществуват множество фирми, които са готови да одобрят отпускане на безлихвен кредит за по малко от половин час. С нула процента лихва означава, че се връща само сумата, която е отпусната.

Накратко, това е вид бизнес стратегия на фирмите предлагащи този вид услуги. Като цяло те нямат “малки букви” и скрити такси, които да ви изненадат в последствие. Тези услуги са за хора, които имат спешна нужда от пари, да бъдат привлечени като клиенти и да се възползват от конкретната оферта, на която е трудно да се устои.

 • Кандидатсвай онлайн

 • Бърз отговор до минути

 • Без лихва за нови клиенти

Ето няколко съвета за получаване на безлихвен кредит:

 • Сравнете всички възможности за финансиране
 • Бъдете информирани и прочетете внимателно дребния шрифт на договора
 • Проверете дали ГПР е равен на 0%
 • Проверете за скрити такси
 • Потърсете финансов съветник, който може да отговори на въпросите ви

Безлихвени кредити: Началото

Със зачестилото се търсене на бързи заеми все повече финансови институции започват да предлагат тази услуга. Изправени пред голямата конкуренция в сектора, много от тях са принудени да представят нови изкушителни продукти, за да успеят да привлекат нови клиенти. Понякога, единственият вариант да излязат с нещо по-добро от конкуренцията е да предлагат безлихвени кредити.

Като цяло, те са с нисък лимит като се отпуска малка сума пари, затова те се считат за микро и мини заеми.

Независимо от малката сума, тези заеми могат да бъдат от голяма полза в дадена ситуация. В крайна сметка живота на всеки може да поднесе неприятни изненади, за които единственото решени може да бъде този продукт.

Безлихвени кредити се предлагат не само от банки, но и от по-малки финансови фирми. Независимо от това, трябва винаги да се запознавате добре с договора преди да се съгласите с условията.

Имайте предвид, че тези институции не предлагат безлихвено финансиране постоянно. Както казахме този продукт се използва предимно за привличане на нови клиенти.

Имайки това предвид е препоръчително да се сравняват условията на различните фирми в реално време. Това е една от мерките, които трябва да вземете като кредитополучател, за да сте сигурни, че това няма да се превърне от добра оферта в много лоша. Не забравяйте, че статутът на безлихвен кредит ще се запази единствено, ако заемът бъде върнат в уговореният срок. В случай на неспазване на сроковете и нарушение на условията по договора в повечето случаи се начисляват наказателни лихви и неустойки.

Затова, преди да кандидатствате за мини кредит трябва да сте сигурни, че ще можете да го изплатите в рамките на уговореният срок. Обикновено става въпрос за около 30 дни, но все по-често се срещат различни продукти позволяващи за удължаването на периода.

Предимства на безлихвените кредити?

Този вид кредит се предлага с 0% лихва и без такси за разглеждане на документите като се връща единствено отпуснатата сума.

Ето и няколко предимства на кредитите без лихва:

 • Без лихва или комисионни: Трябва само сумата да бъде върната в рамките на срока и няма да бъде начислена наказателна такса. Изплаща се само сумата, която е отпусната. Това е основното предимство на бързите безлихвени кредити.
 • Без попълване на на излишни документи: Онлайн обработката улеснява процедурата за управление на заявленията. Кредитора ще разгледа онлайн заявлението по по-ефективен и лесен начин за клиента без да е необходимо изпращането на документи.
 • Без ведомост: Безлихвен кредит може да бъде поискан без ведомост. За получаването на достъп до финансиране ще трябва да доказателство за редовни доходи. Но това не означава, че е задължително е нужна ведомост или разписки за получени заплати. Повечето от финансовите компании дори отпускат безплатни микро кредити срещу доказателство за получаване на пенсия или социални помощи.
 • Без поръчител: Не се изисква трето лице, което да гарантира за изплащането на кредита. Някои от фирмите отпускат бързи кредити без поръчител.
 • Улеснения за плащане: Ако по някаква причина плащането по-кредита не може д бъде осъществено, то на клиента ще му бъде дадена отсрочка.

Това са характеристиките, които правят този вид финансиране идеалното решение за всички, които имат спешна нужда от пари. Позволява бързия достъп до финансиране с гъвкави условия, както и избягването на плащане на такси и комисионни по договора.

Кога кредита е напълно безлихвен?

Бързите безлихвени кредити понякога крият такси за разглеждане на кандидатурата, които преди всичко трябва да се вземат предвид. Освен това е добре да се обърне внимание на условията за финансиране и да се потвърди, че не съществуват допълнителни разходи.

За да сте сигурни, че кредитът е без лихва, ГПР трябва да се равнява на 0%

ГПР 0%

Непременно се уверете, че можете да спазите всички клаузи на договора. В противен случай може да ви бъде начислена една от следните такси:

 • Такса за промяна на условията: Ако по някаква причина ви е нужна промяна на първоначалните условия по договора е възможно начисляване на такса за преразглеждане на вашите документи.
 • Такса за забавяне: Бъдете на ясно, че нарушаването на някое от условията по договора ще доведе до допълнителни такси. При забавяне на вноска ще бъде начислена наказателна лихва, която варира при различните кредитори, но е между 1% и 10% върху сумата за всеки ден закъснение.
 • Такса за предсрочно погасяване: Обикновено бързите заеми са за срок под една година. В повечето случаи не се наблюдава предсрочно погасяване, но въпреки това някои от кредитодателите са се застраховали и начисляват този вид такса.
 • Други такси и неустойки: Преди приемането на условията на кредита е нужно да бъдат прегледани всички клаузи, при които се договаря финансирането. Също така да се вземат под внимание всички възможни комисионни, които са свързани с въпросния заем.

Препоръчително е да прочетете внимателно цялата информация, съдържаща се в договора.

Защо няма лихва за първия кредит?

Безлихвените заеми, които могат да бъдат взети онлайн обикновено са предназначени за нови клиенти. Това се дължи на тактика използвана от много от кредиторите, за да привлекат нови клиенти.

Това е причината за дългият списък от компании, които предоставят безлихвени кредити на своите клиенти. Единствено и само заради факта, че това им е първият заем.

Всеки може да се възползва от това и да вземе заем при най-добри условия без лихви и такси.

При спешна нужда от пари за покриване на непредвидени разходи най-доброто решение е вземането на безлихвен кредит. Ако се намирате в тази ситуация най-добре е да сравните повечето безлихвени кредити предлагани на пазара. Колкото повече продукти сравните, толкова по-голямо разнообразие ще имате при своя избор.

Вземането на безлихвен кредит е много прост и безопасен процес, които се извършва онлайн. След като сте избрали фирмата, с която желаете да сключите договор трябва да попълните онлайн формуляра с личните си данни. Така институцията ще има възможност да разгледа вашата заявка във възможно най-кратък срок.

В случай, че сте одобрени за отпускане на безлихвен кредит ще получите парите по сметката си за по-малко от 24 часа.

Изисквания за кандидатстване

Изискванията за кандидатстване за безлихвен кредит варират в зависимост от политиката за риск на финансовата компания.

За подаване на заявление за безлихвен кредит изискванията са същите, както при кандидатстването за нормален заем и в повечето случаи са следните:

 • Нови клиенти: бързите безлихвени кредити обикновено се предлагат като специална промоция за нови клиенти, тъй като те са много привлекателни. Изправени пред такова предложение е напълно възможно много хора да станат постоянни клиенти.
 • Възраст на кандидата: всички кандидатстващи лица трябва да са навършили 18 годишна възраст. Независимо от това всяка финансова компания определя минималния и максималния възрастов диапазон на кандидатите. Най-често минималната възрастова граница е между 21 и 25 години, а максималната между 60 и 75 години.
 • Място на пребиваване: Едно от основните изисквания е да сте жител на България, за да имате достъп до този вид финансиране.
 • Доходи: Всеки, които се нуждае от финансиране трябва да докаже, че има фиксиран доход, който ще помогне за изплащането на заема.
 • Възможно е получаването на заем без представянето на ведомост за заплати. В такъв случай може да се използва редовен доход идващ от пенсия или получаване на социална помощ.
 • С лоша кредитна история: Въпреки че лошата кредитна история намалява шансовете за финансиране като цяло, съществуват финансови институции, които отпускат бързи безлихвени кредити и на лица с лошо ЦКР.

Това са най-често срещаните нужни изисквания при кандидатстване за безлихвен кредит. Ако отговаряте на изискванията на фирмите няма да имате проблеми с получаването на заем.

Има ли нужда от гаранция?

При кандидатстване е необходимо да се спазват изискванията определени от финансовата институция. При повечето не е нужна гаранция, ако предоставяте нужната информация за достатъчно редовни приходи, които служат като гаранция за безпроблемното връщане на парите.

В случаи, в които не е възможно това доказателство, кредитните институции могат да поискат предоставянето на друга гаранция.

Какви документи са необходими за кандидатстване?

Кандидатстването за безлихвен кредит се извършва онлайн, без подаване на документи на хартиен носител. Трябва само да се представят документи, които доказват платежоспособност и покриване на останалите изисквания на заемодателя.

Обикновено документите, които са необходими са следните:

 •  Документ за самоличност: трябва да потвърди самоличността на кандидата, за да се установи неговото пълнолетие, както и легалното пребиваване в страната.
 •  Документ доказващ дохода: нужен е документ доказващ постоянен доход, който ще се използва за връщането на отпуснатата сума.
 •  Банково извлечение: трябва да бъдат обосновани месечните приходи и разходи, така че кредитора да може да прецени риска.

Преди кандидатстване за безлихвен заем, трябва да се докаже способността за изплащане на заема. Независимо от това, че е безлихвен трябва да се има предвид, че в случай на забавяне или нередовно плащане този заем може да се превърне в голям проблем. Ето защо е важно исканата сума да бъде съобразена с нивото на доходи на получателя.

Срок на погасяване

Повечето бързи заеми на пазара се предлагат с условия за погасяване до 30 дни. Въпреки това, все по-често се срещат безлихвени кредити, които позволяват връщането на парите на удобни вноски.

Възможността за изплащане на вноски е допълнително предимство към този тип безлихвени кредити, тъй като наличието на повече време за изплащане облекчава ежедневните разходи на потребителя.

Надеждни ли са кредитите без лихва?

Ако имате нужда от финансиране, онлайн можете да откриете страхотни предложения за заеми без лихва.

Трябва само да се уверите, че финансовата фирма е легитимна, както и кредитът е без лихва.

Имайте предвид, че този вид финансиране може доведе до значителна задлъжнялост, ако не бъде изплатен навреме. 

Затова, преди да поискате безлихвен кредит е изключително важно да сте сигурни, че можете да го изплатите в срока, който е договорен предварително. Затова задължително трябва да прочетете условията и реда на изплащане на вашето финансиране преди да се съгласите с тях.

За какво е подходящ този кредит?

Този вид финансиране е удобен за решаването на непредвидени финансови проблеми. Това са случаи като спешна подмяна на развален уред, поправка на автомобил или плащане на глоба или сметка, която се счита за извънредна и т.н.

Не се препоръчва вземането на безлихвен кредит за финансиране на проекти, които не са належащи, покупка на нови дрехи или желана техника, както и пътувания и почивки.

Какви са последиците от непогасяване на безлихвен кредит?

При кандидатстване за безлихвен кредит преди всичко трябва да се уверите, че можете да върнете дължимата сума. Непогасяване и забавяне от ваша страна може да доведе до големи главоболя. Ето и няколко проблема, с които можете да се сблъскате в случай на невнасяне в срок:

 • Начисляване на наказателна лихва при забавено плащане: Ако не платите на време, върху дължимата сума ще бъде начислена наказателна лихва.
 • Ще влезете в списъка с нередовните платци: Ако не покриете дълга си в дадения срок компанията може да ви впише в ЦКР (централния кредитен регистър). Ако това се случи възможността отново да получите кредит е значително намалена и ще имаме достъп само до кредити с лошо ЦКР, които обикновено са с големи лихви.
 • Такси за контакт: При липса на постъпления кредитора ще генерира разходи с цел установяване на контакт с лицето дължащо сумата.
 • Такси за събиране на дълг: Начислява се и такса за събиране на дългове. Сумата зависи от институцията от която е взет заема.
 • Иск за изплащане на дълга чрез съда: Най-лошото, което може да се случи е да бъдете извикани в съда, за да възстановите сумата по заема, както и наказателните лихви и разходите по делото.

Затова много от компаниите отпускат малки суми, за да не се прибягва до стъпките, които изброихме. Някои дори имат методи за директното плащане от банковата сметка на клиента, което улеснява и гарантира изплащането на заема.

Topcash
Logo