17 добри финансови навици, необходими за постигане на краен финансов успех

Колко пъти сте преглеждали банковата си сметка и сте си задавали въпроса: „Как да подобря финансовото си положение?“ Понякога гледате заможните хора и искате да сте успешни като тях. Може би се чудите: „Как ли са станали богати?“

Ако финансите ви излизат извън контрол вероятно имате някои лоши навици, които трябва да промените. Постоянно нямате пари, не спестявате, дори харчите малко безразсъдно. Това са лоши навици, които не ви помагат и не градят вашето добро финансово бъдеще.

Хубавото е, че можете да спрете лошите навици и да ги замените с по-добра финансова дисциплина. Можете да научите как най-накрая да поемете контрола върху парите си и да постигнете финансова свобода. Да, промяната и изкореняването на тези лоши навици е трудна задача, но не и невъзможна.

17 навици за финансова свобода

Без значение какъв е размера на доходите ви, бихте могли да придобиете по-добри финансови навици като хората, които винаги имат пари. Именно тези навици са ключът към това да живеете финансово независими! Ето 17 стъпки към вашата финансова свобода:

1. Живейте в рамките на доходите си

Тази стратегия винаги е в основата на всички добри финансови навици. Преди да си поставяте добри финансови цели трябва да живеете с по-малко от това, което изкарвате.

Всъщност, за постигането на този навик няма нищо сложно. Ако изкарвате по 1000 лв на месец трябва да се стремите да живеете с 800 и да спестявате останалите 200 лв. С времето спестяванията ви ще растат, което драстично ще подобри финансовото ви състояние.

2. Имайте цели

Най-добрият финансов навик, който можете да си създадете е да си поставите финансови цели. За съжаление много хора смятат, че това е трудно и пропускат тази много важна стъпка. Не правете и вие тази грешка! Не можете да постигнете успех, ако никога не си поставите цели.

Отделете време и решете какво искате да постигнете. Може би искате да изплатите кредитите си? Искате ли да изпратите децата си в университет без да взимате заеми? Или може да искате да инвестирате?

Когато си задавате цели, важно е да имате предвид следните неща:

Поставете си ясни цели: при определянето на целите си трябва да зададете ясни, дефинирани цели. Ако те са неясни, няма да знаете за какво се борите и няма да имате мотивация да ги постигнете. Вместо да казвате „Искам да спестя пари“ задайте си по-конкретна цел (пример) „Искам да спестя„ 2000 лв“, сума пари за спешни случаи. Помнете, че конкретните цели са измерими и по-постижими от неясните цели.

Реални цели: Добре е да се стремите в поставянето на високи цели, но в същото време е важно да бъдете реалисти, за да можете действително да ги реализирате. Ако целта ви е твърде висока има вероятност да се демотивирате, да се откажете и да продължите по старо му с лошите си навици. Реалните и постижими цели ще ви държат мотивирани до постигането на добри резултати.

Постоянство: Постигането на вашите финансови цели изисква да бъдете постоянни и последователни. Винаги, когато се разколебайте, преразгледайте целите си. Попитайте се: Защо правя това? За какво спестявам?

Може да има моменти, когато искате да се откажете и да се разконцентрирате, но ако се стегнете и останете упорити с времето ще видите прогрес.

Имайте краткосрочни и дългосрочни цели: Всяко действие, което предприемете трябва да има краен срок и целите ви трябва да имат ясни срокове. Това ви позволява да усетите какво трябва да правите, да имате план, да разберете какво работи и какво не, и ако е необходимо да преразгледате целите си.

3. Премахнете бариерите пред финансовия успех

Ключът към развитието на по-добра финансова дисциплина е чрез разпознаване на лошите навици.

Отделете време и помислете за решенията, които вземате ежедневно, тези които всъщност ви пречат за успеха. Избягвате ли разглеждането на банковите си извлечения? Използвате ли пари, които всъщност не притежавате, за да радвате очите на хората около вас?

Когато разберете какви са бариерите, които ви пречат да трупате богатство – спирате да се оправдавате и работите усилено, за да успеете да контролирате правилно вашите финанси.

4. Следвайте бюджет

Ако искате да контролирате добре финансите си, тогава трябва да се организирате и да се научите как да управлявате парите си.

Създаването на бюджет ви позволява да следите разходите си, да знаете кога и кои сметки да плащате и как да разпределяте парите си. Следването на бюджет ви контролира и ви спира да влизате в преразход и да използвате спестяванията си.

Много хора не следват бюджет, защото смятат, че е трудно и стресиращо. Това не не е точно така! Днес, създаването и следването на бюджет е доста просто. Един от най-лесните начини е да използвате приложения за управление на парите.

5. Цел номер едно

Друг добър навик за изграждане на богатство е да бъде цел номер едно.

Концепцията на този изпитан метод е проста: Преди да харчите за каквото и да било друго, първо добавете определената сума към спестяванията си. Това трябва да бъде навик, а не нещо, което правите от време на време.

Често пъти първо плащаме кредит, плащаме сметки или купуваме първо хранителни стоки. Чак тогава отделяме пари за спестявания или инвестиране. Трябва да правим точно обратното. Следващия път, когато получите заплата отделете сумата, която сте определили към спестяванията преди да харчите пари за нещо друго.

След това, най-доброто нещо, което можете да направите е да повтаряте този процес всеки месец. Всъщност трябва да автоматизирате всичките си финанси, ако искате да развиете по-добри навици.

6. Плащайте автоматично сметките си

Автоматичното плащане на сметки и кредитни карти може да ви спести толкова време, енергия и пари. Няма да се налага да плащате такси за закъснение, а някои фирми дори дават малки отстъпки за извършване на автоматични плащания.

Повечето банки и финансови институции ви улесняват да настроите автоматично плащане на сметки за необходимата дата и сума. След като направите настройките, не забравяйте да проверявате от време на време, за да сте сигурни, че всичко работи както трябва.

Автоматичните плащания не само ще ви спестят пари и време, но и ще ви дадат възможност да се съсредоточите върху другите си финансови навици.

7. Използвайте отделни банкови сметки

Използвайте отделни разплащателни и спестовни сметки, за да направите автоматизирането на вашите финанси още по-лесно.

Можете да настроите автоматично прехвърляне на определена сума от вашата заплата направо в спестовната сметка. Ако ви е трудно да спестявате пари това може да се окаже чудесно решение за вас. Дори може да отворите спестовна сметка в друга банка, така че тези пари да са извън полезрението и ума ви!

Ако не можете да намалите харченето, опитайте да имате отделна сметка. Това ще ви помогне да държите парите си разделени.

8. Спешен фонд

Знаете ли, че повечето хора няма да могат да покрият разход от 1000 лева при спешна нужда?

Достъпът до спешен фонд е много важен навик. Непредвидени разходи за ремонти, операции или други спешни случаи се случват на всеки. Ако нямате спешен фонд, това може да затрудни още повече спестяването на пари и дори да доведе до вземането на бърз кредит.

Уверете се, че имате спешен фонд, за да имате известна гъвкавост във финансите си и да не се нуждаете от спестяванията си. Вие решавате колко пари да отделите за спешни случаи. Повечето финансови експерти съветват да разполагате със сума, с която да можете да живеете от три до шест месеца.

9. Живейте евтино

Следите разходите си, автоматизирали сте финансите си, използвате няколко банкови сметки и въпреки това все още не можете да спестявате.

След като не ви остават пари с добро следене на разходите, може да е време да започнете да живеете по-евтино.

Пестеливият начин на живот не е нещо, което може да се постигне бързо и има различни степени. Започнете с промяна на пакета на кабелната телевизия, изберете по-евтин от този, които използвате в момента. Правете си кафе у дома вместо да купувате скъпо, когато излезете навън.

10. Намерете начин да печелите допълнително

Трябва да знаете, че хората с добри финансови навици не просто намаляват разходите, но те също правят всичко възможно да увеличат и доходите си.

Ако бюджета ви е доста ограничен можете да промените това, но трябва да търсите начини за печелене на допълнителни пари. Днес интернет предлага много възможности. Независимо дали търсите странични доходи или искате да започнете онлайн бизнес, възможностите за изкарване на пари онлайн са безкрайни.

11. Купувайте стоки с добра стойност

Не купувайте нито най-евтините стоки, нито от най-скъпите. Вместо това търсите да купите с добро съотношение цена/качество. Понякога си заслужава да платите малко повече за продукт, за който знаете, че ще издържи вместо да купите нещо евтино, което ще трябва скоро да замените отново.

От друга страна, имайте предвид, че най-скъпите продукти не означава, че са най-добри. Често цената им е по-висока само заради имиджа на марката.

12. Казвайте “НЕ” на себе си

Трябва да имате контрол върху импулсивното купуванe. Това е важно, когато пазарувате или просто сте навън и се разхождате около магазини или молове. Виждате някакъв продукт, който харесвате и го купувате, защото цената му не е висока или е на разпродажба. Нещата стоят по същия начин и с възможността да купувате неща онлайн. Ако правите това няколко пъти седмично разходите наистина могат да нараснат доста.

Правейки 20 импулсивни покупки на месец при средна цена „само“ 10 лева добавят 200 лева разходи за неща, които така или иначе можете без тях. Това са 200 лева, които не могат да се спестят, инвестират или да се използват за изплащане на дълг.

Ако лесно се изкушавате можете да пробвате един трик, който е особено ефективен за онлайн пазаруването. След като сте харесали даден продукт и наистина смятате, че трябва да го закупите, добавете го в количката и изчакайте 2-3 дни преди да довършите поръчката. След 3 дни трябва да си зададете въпроса дали наистина имате нужда от това или просто е прищявка.

13. Научете се да казвате “НЕ” на децата си

За всички, които имат деца е изключително важно да се научат да им казват „не“. Първо, децата са деца, те винаги искат нещо. Освен това нещата, които искат стават все по-скъпи с растежа на децата. 

Можете да спестите много пари, ако се научите да казвате „не“ на случайните неща (прищевки), които те постоянно искат. Ще видите, че могат да живеят и без тях.

Нямаме предвид да не купувате на децата си рождени или коледни подаръци или неща, от които наистина се нуждаят. По-скоро става въпрос за собственото им импулсивно купуване, тоест да видят нещо и да го искат. За тази покупка използват единствено вашите пари. Ако им кажете „не“, ще задържите повече пари в банковата си сметка.

Но способността да казвате “не” на децата си има по-важна цел.

От голямо значение е начинът, по който харчите пари и по-специално как ги харчите за децата си. С това ще ги научите какво отношение да имат към парите, когато пораснат. Въпреки че да кажеш „не“ не винаги е лесно, това е начин за преподаване на важен финансов урок. С това ще се научат, че не могат да имат всички бонбони в магазина. Това е нещо, което трябва да схванат, за да се подготвят добре за живота на възрастните.

14. Изплатете дълговете си

В най-добрия случай всичките ви спестявания трябва да се използват към изплащане на дълговете ви. Ако имате допълнителни доходи, използвайте и тези пари за изплащане на дълговете си. Това ще ви помогне да платите повече от минималната вноска, както и да спестите пари от лихви.

Има много различни методи за изплащане на заеми. Вие трябва да намерите своя метод, който работи за вас и вашия бюджет. Ако искате да останете мотивирани дайте приоритет на изплащането на най-малките дългове. Изчистете първо тях преди да наблегнете на по-големите.

Да насочите всичките си пари към кредита си може да бъде трудна задача, но помнете, че това е временно и ще ви бъде толкова по-лесно, когато сте без заеми!

15. Инвестирайте

Ако ви остават пари след плащане на сметките, изплатили сте кредита и имате известни спестявания, инвестирането е чудесен навик, който може да ви помогне да постигнете дългосрочните си финансови цели.

Започнете, като инвестирате повече пари в пенсията си. Пенсионирането може да изглежда далеч, но ще сте благодарни по-късно, ако започнете да внасяте повече сега.

16. Гледайте по-малко телевизия

Не вярвайте, че гледането на телевизия ще ви помогне да станете финансово стабилни. Телевизията не е нищо друго освен едно гигантско място за реклама и не става въпрос само за рекламите. Телевизионните предавания също рекламират дадени стоки чрез нещо наречено “продуктово позициониране”.

Това е място, където „спонсорите“ показват своите стоки и често могат да ви накарат да се чувствате зле, защото не сте купили това, което продават.

Голяма част от разходите ни, особено импулсивните разходи се дължат на времето прекарано пред телевизора. Колкото по-малко време отделяте за гледането на телевизия, толкова по-малко пари ще харчите за неща, които не ви трябват.

Освен това, като гледате по-малко телевизия, можете да четете повече книги или образователни материали!

17. Увеличете финансовите си знания

Ако искате да подобрите финансите си трябва да разберете как работят те. Това означава постоянно да научавате повече за бизнеса, парите и личните финанси. За щастие, днес има изобилие от налични ресурси, особено в интернет.

Има много сайтове обсъждащи теми като лични финанси, които ви позволяват да се абонирате за техния бюлетин и да получавате финансови съвети направо във вашата пощенска кутия! Можете също така да гледате видео клипове по тези теми, да се запишете на онлайн курс по финансово образование или да четете книги от финансови гурута.

Знанието е сила и ученето ще ви помогне да станете експерт с парите си, ще ви помогне да се мотивирате и да властвате в живота си.

Заключение

Създайте светло бъдеще за себе си като развиете интелигентни навици, които ще ви помагат да управлявате парите си по-добре. Много е важно да осъзнаете, че противно на лошите навици, добрите изискват повече време и енергия, за да се развият.

Не забравяйте да започнете с малко, стъпка по стъпка, докато не забележите, че добрите навици започват да се формират. Не се отказвайте, ако изгубите контрол просто продължете напред! Така не само ще формирате добри навици, но и ще се придържате към тях завинаги!

Topcash
Logo