От къде можем да купим евтино злато? Как да инвестираме?

Искате да купите евтино злато, но не сте сигурни как, къде и с коя фирма да го направите?

Нормално, днес при толкова различни начини за инвестиране изборът наистина може да се окаже труден.

Преди години пазара позволяваше покупката на златни монети, кюлчета или специални бижута, които са служили като инвестиции и запазване на стойността на трудно спестяваните пари през годините.

В днешно време нещата стоят по съвсем различен начин. Всъщност вече съществуват много начини за закупуване на инвестиционно злато, монети или търгуване на онлайн платформите. При покупката на монети и кюлчета ще трябва да имате сигурно място, където да ги съхранявате. Единият от вариантите е да наемете сейф, вторият е да закупите свой собствен, а третият е да използвате услугите за съхранение на самата компания, която продава златото. При търговия на финансовите пазари, очевидно не трябва да мислите за съхранение, защото вие не купувате реален продукт.

С две думи, това начин на търгуване със злато чрез анализ и предсказване на цената от ваша страна. На с онлайн брокери като eToro, с които е възможно да купите и продадете златото само един клик на мишката.

Имайте предвид, че с търговията на финансовите пазари са възможни големи загуби на пари. Форекс търговията включва много риск поради високият ливъридж. Това може да доведе до загуба на целия ви капитал. Преди да направите инвестицията си трябва сериозно да помислите дали имате необходимите познания за този вид дейност и дали можете да се сблъскате с възможната загуба на целия си капитал.

5 най-добри начина за закупуване на евтино злато

Нека първо да поговорим за различните начини за закупуване на физическо злато и след това да разгледаме алтернативен метод, с който можете да инвестирате индиректно.

Очевидно мястото където живеете е от изключително значение, когато става въпрос да различни опции за закупуване и цени на златото. Това се отнася до закупуването на инвестиционно злато, било то в монети или в кюлчета, които са двата основни начина за притежаване на метала, но разбира се може да се инвестира и чрез закупуването на бижута.

Някои предпочитат да купуват класическите монети, докато други предпочитат да ги купуват по-евтино и да притежават златни кюлчета. Цената на кюлчетата е по-евтина, защото при закупуването на монетите се плаща по-голяма надценка поради голямото търсене, което имат.

Ето и няколко варианта за инвестиране в злато, като някои от тях са по-сигурни други по-рискови.

1. Покупка на златни монети

Снимка: Zlaťáky.cz от Unsplash

Златните монети винаги са били един от предпочитаните начини за инвестиране в благородния метал, особено в модерната ера и с въвеждането на книжните банкноти, които са без покритие.

Монетите могат да бъдат закупени главно от онлайн магазини в България или чужбина, особено Европа и САЩ. Закупените монети ще бъдат изпратени до вашия дом със сигурна куриерска фирма.

Ако ви притеснява поръчката през интернет, можете да намерите търговец и да направите поръчката си директно в магазина. Това обикновено е възможно в големите градове, където можете да намерите фирми от този тип.

Разбира се на място изглежда много по-сигурно, можете да получите златото веднага щом платите, но като цяло покупката онлайн винаги излиза по-евтино.

2. Купуване на златни кюлчета

Когато искате да купите голямо количество евтино злато, инвестирането в златни кюлчета определено е най-добрият вариант.

Само едно от тях може да е огромно количество (като тегло) и както знаете, поради компактният му размер е много лесно да се съхранява и транспортира.

Монетите също са ценни, но това е идеалният начин за купуване на инвестиционно злато, ако искате да вложите голяма сума пари.

Без съмнение това е най-предпочитаният метод за хора с голяма покупателна способност. Както при монетите, кюлчета могат да бъдат закупени онлайн или лично.

3. Купуване на златни бижута

Това не е от най-ефективните методи за инвестиране в злато или поне не е сравним с монетите или кюлчета, но е предпочитан от много хора, които го виждат като застраховка за спестяванията.

При покупка на бижута се плаща много по-висока надценка, отколкото при инвестиционното злато, тъй като това се дължи на изработката и печалбата на бижутерите.

4. Инвестиране в злато със съхранение

Друг начин за инвестиране в злато е с компании, които отговарят за съхранението на благородния метал.

Разбира се повечето от тях са обикновено в по-напредналите страни, като САЩ, Швейцария, Сингапур, Великобритания и Австралия. Съществуват фирми и банки предлагащи тези услуги на българският пазар, като Райфайзен например.

С тези компании можете да инвестирате онлайн и те ги съхраняват кюлчетата или монетите в своите трезори.

По принцип това е доста сигурен метод, но много хора предпочитат винаги да се грижат за златото си.

Една от най-добрите световно известни компании е BullionVault. Хубавото е, че изобщо няма значение къде се намирате, тъй ви трябва само връзка с интернет, вашите лични данни и пари, за да можете да инвестирате.

Като цяло фирмата си струва, но само ако сте решили да инвестирате сериозно. Имайте предвид, че минималните разходи за съхранение може да се окажат малко високи.

5. Финансовите пазари

Тази опция за печелене на пари стана много популярна през последните години.

С тези финансови платформи не можете да купите самото злато, но можете да печелите от промяната в цената му.

Тоест, отваряте позиция “купува”, ако мислете, че цената му ще се повиши или “продава”, ако мислите, че ще се понижи. Така можете да спечелите много пари, ако имате добра преценка, но и можете да загубите, ако не сте наясно какво правите.

Ето защо, ако изберете този начин ще е от съществено значение да следите редовно новините и цената на златото.

Обикновено златото се счита за сигурна инвестиция и това е причината да поскъпва в случай на войни и финансови сътресения.

От къде и как да закупите евтино злато, за да спечелите като го продадете?

След като знаете всички възможности, които интернет ви предлага, когато купувате е добре да разгледате различните места и подробностите свързани със самата покупка.

Както вече казахме, в интернет ще намерите различни уеб сайтове за извършване на покупката, като банки или бижутерийни магазини, както и може да видите адреси, където ще намерите локацията на физическите магазини.

Бижутерии

При покупката от бижутерии трябва да знаете, че те трябва да са напълно лицензирани за продажба в България.

Освен това, в зависимост от начина на плащане от ваша страна е много важно да проверите, дали тези търговци приемат кредитни или дебитни карти или плащане по банков път.

Електронни магазини за бижута

Електронните магазини ви позволяват да направите покупката онлайн, като описват подробно продуктите, които предлагат. Някои от тях дори може да предлагат и видеоклипове, които можете да гледате, за да можете по-лесно да вземете решение за покупката. За да можете да направите поръчка ще трябва да се регистрирате в тяхната платформа, което е нужно за посочване на адрес на доставка и плащане на поръчката.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo