18 лесни начини за спестяване на пари

Често ли си задавате въпроса “Как да спестим пари?”. Независимо дали парите не ви стигат или просто искате да натрупате малко спестявания можете да разгледате 11-те съвета за спестяване на пари, които сме подготвили за вас. 

Трябва да знаете, че идеята е да управлявате ефикасно вашите финанси, което несъмнено ще ви позволи да намалите излишните разходи. Не забравяйте, че целта не е да живеете зле и да се лишавате. Целта е само да харчите по-рационално и малко по малко да увеличавате богатството си.

Как да спестите пари? 18 лесни стъпки

Следвайки всички тези стъпки или само някои от тях със сигурност ще промени финансовото ви състояние. Ето ги и тях:

1. Проверете какви такси плащате на банката си

Може да сте от дълго време с вашата банка, но е добре да направите свое собствено проучване за месечните такси и начисляваните на лихви. Проучете и анализирайте другите банки, за да разберете дали има по-добри алтернативи. Ако вашата банка се окаже скъпа не се чудете и изберете по-изгодните условия.

2. Направете списък с разходите си

Едно от най-важните неща, когато става въпрос за спестяване е отчетността на харченето. Записвайте всичките си разходи. Това означава да не правите изключения за нищо, запишете всеки изхарчен лев.

списък

Когато сте готови със списъка, организирайте сумите по категории, като например транспорт, пари за хранителни стоки, разходи по жилището като такса вход, ипотека или наем. Така ще добиете по-добра представа къде отиват парите ви.

3. Направете план

След като имате представа колко и за какво харчите всеки месец, можете да организирате разходите си. Определите бюджет, с който да можете да живеете до следващата заплата. Той трябва да бъде съобразен с неотложните разходи и месечните ви приходи. По този начин ще можете да планирате разходите си и да ограничите безразборното харчене. Не забравяйте да вземете предвид и непредвидените разходи, които не са всеки месец, а на тримесечие, шестмесечие или годишно. Такъв е случаят с поддръжката и застраховката на автомобила ви.

4. Имайте цел за спестяване

цел за спестяване

Целта е може би най-добрият стимул за успешно спестяване на пари. Започнете, като помислите за какво може да искате да отделите средства. Може да искате да отидете на екскурзия в чужбина, желаете да направите ремонт на жилището или да финансирате образованието си. След като знаете конкретна цел, трябва да решете колко пари ще ви трябват.

5. Отделяйте определената от вас сума всеки месец

След като желаете да спестите пари, трябва да смените мислите със действия, тоест да започнете да спестявате възможно най-скоро. Независимо дали можете да отделяте малко или много пари всеки месец, бъдете постоянни и следвайте направеният от вас план, месец след месец.

6. Ако харчите всичко, намалете разходите

Ако харчите цялата си заплата всеки месец и не можете да спестите нищо, може би е време да махнете някои от разходите си. Определете кои са несъществените неща, без които можете така или иначе. Намерете начини да спестите от редовни месечни разходи като тези за кабелна телевизия и скъпи такси за фитнес залата. Спортуването е хубаво нещо, но ако искате да отделяте всеки месец може да се наложи да потърсите алтернатива на спортният център ( Бягане, каране на колело, покупка на уред за спортуване у дома и др. ).

7. Не носете кредитна карта с вас

Кредитна карта

С кредитната картата може получавате отстъпки при пазаруване, но също така може да предизвика нереалистично възприемане на парите, които имате. Носейки я постоянно със себе си ще бъдете склонни да харчите повече. Когато нямате ясната представа, за какво ще я използвате, по-добре е да излезете с достатъчно кеш и да оставите картата у дома.

8. Дръжте парите в отделна сметка

Добре е да знаете горе-долу колко ще харчите през месеца. Въпреки че няма да носите картата със себе си, добре е ще е да преместите парите в отделна сметка и да забравите за тях.

9. Използвайте карти за отстъпки

Много магазини и ресторанти предлагат малки отстъпки и подаръци за своите редовни клиенти. Ако пазарувате храната си от една и съща верига супермаркети или имате любим ресторант, то тогава ще е добре да се възползвате от карта за отстъпка, ако предлагат такава. 

Но трябва да знаете, че в зависимост от намаленията и офертите, с такава карта може да се увлечете и да купувате повече, отколкото е необходимо.

10. Пазарувайте разумно

Много често магазините и супермаркетите имат продукти на промоция. Например, ако купувате редовно даден продукт, съвсем спокойно можете да купите няколко бройки, когато е с намаление от 30% например. С покупката на само 3-ри може да се каже, че сте спестили цената за единична бройка. Ако пазарувате разумно ще разберете, колко много пари можете да спестите всеки месец.

11. При покупка на техника сравнявайте цените

Днес всички използваме интернет. Отнема само 5-10 минути за проверка на цените за даден продукт в различните магазини. Когато знаете, какво точно искате да купите не реагирайте импулсивно, а направете бърза проверка. Понякога е по изгодно дори да платите доставка, от колкото да направите покупката директно в магазина.

12. Правете списък с нужните хранителни стоки

Случвало ли ви се е да се върнете от супермаркета с куп продукти, които не са ви необходими? Не знам за вас, но от личен опит мога да кажа, че ако не направя списък за пазаруване, точно това се случва с мен всеки път.

13. Съобразявайте се със сметките за ток, вода и парно

Тока и водата не са за пренебрегване, когато става въпрос за разходи, така че ако може да се намалят ще е добре. Винаги е по-добре да изключите осветлението, когато не е необходимо и да не оставяте водата да тече ненужно.

Електричеството и парното със сигурност са едни от сметките за домакинството, които ни струват най-много. Добра идея е, ако смените крушките с енергоспестяващи и да не включвате парното в стаите, които не използвате.

14. Ограничете алкохола

Освен че е вреден, редовната консумация на алкохол води до сериозни разходи. Вероятно знаете, че те са едни от най-скъпите продукти в магазина.

чаша с уиски

В началото на тази статия споменахме, че не трябва да стигате до крайни лишения. Ако сте привърженик на алкохолните напитки не е нужно да се откажете от тях. Но ако искате да спестите пари бързо е добре да ограничите това порочно удоволствие.

15. Спрете цигарите

Никога не е късно да спрете цигарите. Това е порок, от който никой не се нуждае, освен това е и много скъп. Тютюна, който също е и много вреден, не ви носи нищо добро. Ако спрете да пушите, не само ще можете да спестявате пари, но и ще живеете по-здравословно. Отказването може да да се окаже предизвикателство за пристрастените от тютюнев дим, но целта винаги оправдава усилията.

16. Спестете от транспорт

Ясно е, че ако ходите на работа с градския транспорт или със собствен автомобил, това допринася за големите разходи всеки месец. В крайна сметка, ако можете да избегнете това плащане ще завършите годината с доста солидна сума пари. В зависимост от това, колко на далеч се намира работното ви място можете да изберете да ходите пеша, с колело или дори с електрическа тротинетка. Това може да изисква еднократна инвестиция, но тя ще ви снабди с безплатен или много евтин транспорт за дълго време напред.

17. Не обядвайте на вън – спестете от храна

Със сигурност е приятно да обядвате на ресторант с колегите през обедната почивка, но ако искате да съберете пари, е по-добре да приготвяте и носите храната си от вкъщи. За да ви харесва обяда можете да готвите любимите си ястия и да ги носите в специална кутия за обяд.

18. Планирайте ваканциите си напред

Всеки обича добрата ваканция било то на планина или море, но разбира се, тя може да струва доста скъпо, ако не е планирана добре. Мислете за това месеци напред, най-добрият вариант е да планувате лятната ваканция през зимата, а зимната през лятото.

Освен това, така ще имате повече време и избор за организиране на ваканциите си и то на по-изгодни цени.

Заключение

С времето бюджета ви може да се промени. Преизчислявайте финансите си и гледайте как спестяванията ви нарастват. Това не само ще ви помогне да се придържате към личния си план за спестявания, но и ще ви помогне бързо да коригирате евентуални проблеми или да забързате събирането на пари. Знанието как да спестите пари може дори да ви мотивира да търсите начини как да изкарате повече пари и да постигнете целите си по-бързо.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo