Кола на лизинг или с кредит?

Малко хора могат да си позволят да купят нова кола със спестявания, така че повечето го правят с финансиране. Но в този случай кое е по-добре: личен кредит за кола или лизинг? Тук ще обърнем внимание на разликите.

Кой е най-добрият вариант за покупка на кола?

Предполага се, че най-добрият вариант е да отидете директно в официалните дилъри, тъй като много често те предлагат финансиране без лихва до 24 или 36 месеца.

Каква е разликата между кола на лизинг или с кредит?

Когато купувате кола с кредит, вие се водите собственик на превозното средство, което се води като заложено, за да може да ви бъде отпуснат заема. Ключовата разлика е, че когато изберете лизинг, вие не се водите собственик.

Някои допълнителни разлики:

  • Автомобилите на лизинг имат ограничения за годишният пробег.
  • Може да се наложи да заплатите гаранционен депозит.
  • В зависимост от условията, лизинговите плащания може да са по-ниски от покупката с кредит.

И в двата случая трябва да платите пълно авто каско и няколко административни такси по прехвърляне и др.

Редовното плащане може да увеличи или подобри кредитната ви история в ЦКР.

Кредитите за кола са доста подобни на потребителските кредити, базирани на амортизацията или овехтяването на автомобила във времето и са най-препоръчителният вариант, ако ще купувате кола, тъй като са предназначени за финансиране на реалната стойност на колата. Освен това, в зависимост от наличните оферти по време на покупката, тези кредити може да включват допълнителни ползи за потребителя, например безплатна застраховка гражданска отговорност, а в някои случаи дори каско.

Почти винаги се изисква от вас да предоставите депозит, който може да се счита като първоначална, авансова вноска. Колкото по-висок е депозита, толкова по-ниски ще са месечните вноски. Когато желаете да купите колан на лизинг ще е нужно да ви одобрят, което означава, че компанията ще направи необходимите проверки в ЦКР.

Между другото потребителските кредити могат да бъдат обезпечени или необезпечени, въпреки това те също са обект на кредитна история. 

Кредита, които можете да вземете от фирми като Вивакредит, не е задължително да бъде използван за закупуване на превозно средство.

Предимства на покупката с лизинг

Като цяло при лизинга не е нужно да разполагате с много голяма сума пари за депозит, за да вземете мечтаната кола. Основателна причина, която прави този начин на финансиране толкова популярен. Освен това и месечните вноски са по-ниски.

Ако обичате да имате спестявания, лизингът ще ви позволи да плащате по-малки вноски, за да карате желаната от вас кола. И накрая, когато лизинговият срок изтече ще имате възможността да закупите колата.

Недостатъците на лизинга

Ако купите кола на лизинг, ще имате задължението да изплащате месечни вноски, което може да натоварва бюджета ви. В крайна сметка, желанието ви за покупка на нов автомобил ще направи спестяването по-трудно. 

За тези, които шофират много, ограниченията за пробег могат да доведат до допълнителни плащания, ако надвишат годишното ограничение при повечето лизингови договори. 

Уверете се, че срокът на лизинга не е с по-дълга продължителност от гаранцията на автомобила. Не поемайте риска да плащате за ремонти след изтичане на гаранцията.

Предимствата на директната покупка

С лизинга, колата ще е ваша тогава, когато изплатите заема. Това е едно от основните предимства на директната покупката. Освен това, ако можете да платите автомобила наведнъж, ще спестите от лихви по лизинга.

Ако карате колата си много, можете да си позволите да не я пазите прекалено. Това означава, че няма да се притеснявате, ако децата ви изцапат тапицерията. Когато това е вашият автомобил, не е нужно да се притеснявате за ограниченията на лизинга или допълнителни такси за прекомерно износване. Освен това имате свободата да персонализирате колата си, както желаете.

Недостатъците на директната покупка

При директна покупка, най-големият недостатък е, че ще направите по-голямо авансово плащане, отколкото при лизинга.

Какво трябва да имате предвид, преди да купите кола на лизинг?

Изберете най-добрия лизинг за покупка на вашия автомобил, като вземете предвид тези аспекти, преди да подпишете договора:

Месечни вноски

Запознайте се с условията, колко ще плащате месечно и за какъв период. Повечето лизингови компании предлагат на клиентите си онлайн калкулатор, който може да ви помогне да научите колко ще трябва да плащате всеки месец. Никога не поемайте ангажимента, без да знаете какво влияние ще има върху финансите ви.

Проверете лихвата

Лихвата е допълнителната сума, която плащате на заемодателя в замяна на финансиране на вашия автомобил.

Изчисляването на лихвените проценти на лизинга се извършва въз основа на цената на автомобила и срока на договора, като варира от фирма до фирма.

Имайте предвид, че в определени ситуации може да е изгодно да изтеглите бърз кредит без поръчител, независимо от това, че може да е с по-висока лихва. 

Когато кандидатствате, помолете консултанта да ви даде примери за вашия лизинг.

Ако искате да закупите нова кола или втора ръка

Повечето лизингови компании са фокусирани върху финансирането на нови автомобили. Когато търсите колата, която искате да купите, проверете различните алтернативи на финансиране, приложими за вашия случай.

В случай, че искате да вземете кола втора ръка на лизинг, проверете дали търговеца предлага тази услуга, за да можете да направите покупката. Ако няма опция за лизинг, помислете за алтернативата да вземете потребителски кредит.

Вашата кредитна история

Ако решите да търсите заем за значителна сума е много вероятно всяка финансова институция, към която се обърнете, да направи проверка на кредитната ви история в ЦКР. По този начин те ще са наясно, че имате финансови възможности да извършвате плащанията си без заканения.

Ако имате „лоша“ или още нямате изградена кредитна история, ще имате по-малък шанс да вземете кола на лизинг и дори ще бъде трудно да да ви отпуснат потребителски кредит. Можете обаче да опитате да се договорите с търговеца или помислете за други видове заеми като бързите кредити от Easycredit, които обикновено са по-гъвкави, въпреки че сумите, които отпускат са много по-ниски.

Преди всичко бъдете сигурни, че ще можете да плащате месечните вноски и вземайте допълнителни заеми, ако не сте погасили старите.

Topcash
Logo