Съвети за покупка на кола втора ръка

Много хора избират да закупят кола втора ръка. Обикновено причините за това са или малък бюджет или заради това, че не искат да губят пари с покупката на нов автомобил. 

Нещо, което трябва да знаете е, че независимо дали търсите чисто нов автомобил или на старо, възможно е покупката да се финансира чрез кредит за кола.

Неща, които трябва да проверите преди да купите кола втора ръка

Може би знаете, че покупката на кола втора ръка крие доста рискове. Затова е изключително важно да направите няколко проверки преди окончателното си решение.

1. Външен вид

Това е първото впечатление за всеки купувач, което има голямо значение. Външният вид е много важен фактор и обикновено е най-лесен за проверка. Препоръчително е да обиколите колата няколко пъти, да я погледнете отвсякъде. Проверите за драскотини и изкривявания, вижте какво е общото състояние на боята, предното стъкло, задното стъкло и фаровете. Отворете и затворете всички врати, като не забравяте багажника и и се уверете, че няма опирания или странни шумове.

2. Проверка на интериора

След като приключите външната инспекция направете задълбочена проверка вътре. Хубаво е да седнете на всяка от седалките, както отпред, така и отзад. Докато сте на всяко от местата докоснете дръжките на вратите, изпробвайте механизма на прозорците, огледайте тавана и стелките в краката.

Разбита се това е доста повърхностна проверка, така че ще трябва да отделите най-много време на шофьорското място за водача. Именно там трябва да тествате всички контролни елементи около него. Съвременните автомобили идват с все повече и повече екстри и удобства. Отделите достатъчно време, за да тествате всички, от всеки предпазен колан до подгряване на седалките и стъклата, аудио системата и климатика.

4. Техническа история на автомобила

Всяка кола има своята история. Всеки, който е закупил чисто нова кола и иска да я продаде лесно пази документирано поддръжката на автомобила. Историята е много важна, защото тя предава спокойствие на тези, които се интересуват от закупуването му. Попитайте продавача дали е карана на дълъг път или само в градски условия, дали е е била за лично ползвани или фирмен автомобил, къде е паркирана на открито или закрито. Независимо дали продавача е дилър или частно лице, тази информация помага при вземането на решение за покупка.

5. Проверка на механиката

Без съмнение механиката е един от най-важните аспекти при закупуване на кола втора ръка и често е най-трудният за проверка от купувача. Важно е да проверите дали дилърът предлага механична гаранция и за колко време. Ако разполагате с такава ще се чувствате по-спокойни с тази сделка.

Въпреки това е препоръчително да направите няколко проверки. Отворете отделението с двигателя и вижте в какво състояние е, докоснете маркучите, проверете маслото и нивата на антифриза, спирачната течност и хидравличното масло. Запалете колата и вижте дали двигателя работи равномерно (може да седнете в колата и да наблюдавате дали оборотите се променят). Също не забравяйте да проверите и за течове по двигателя, както и за прекаленото димене от ауспуха (син, бял или много черен дим са признаци за проблем с двигателя).

Другия вариант е по-професионален и включва покана на приятелски механик да дойде на огледа с вас. Ако продавачът приеме безпроблемно посещението на механика, това е добър знак. В противен случай трябва да се съмнявате. Добре е механикът също да провери шасито на автомобила, което е важно за структурата и здравината на колата.

6. Проверка на електрониката

Проверка на електрониката също е от съществено значение, особено с съвременните автомобили, които имат все повече и повече електрически компоненти. След вашата лична инспекция се препоръчва и цялостен електронен преглед от специализирана компания. Обикновено тази задача е проста и бърза, тъй като е достатъчно да свържат компютър към колата и да проверят нужната информация от бордовия компютър, който предоставя всичко за състоянието на превозното средство.

7. Тест драйв

Ако колата е в добро състояние и всичко е наред, не би трябвало продавача да има причина за отказ на тест драйв. Разбира се, това може да е проблем, ако продавачът е частно лице, но когато колата се продава от дилър е от съществено значение да можете да покарате из района. По време на теста можете да откриете несъвършенства, да чуете шумове или странно поведение на превозното средство.

8. Документи

Преди да продължите към покупката, уверете се, че колата отговаря на всички съществуващи разпоредби и закони. За тази цел трябва да прегледате документите, които ще бъдат представени, за да се извърши прехвърлянето.

Тези документи трябва да са налични, тъй като в противен случай процесът на прехвърляне няма да е възможен.

9. Финансиране

Ако искате да купите колата с кредит е важно да изберете дилъри, които предлагат възможности за финансиране на своите клиенти. Добре е да проверите дали предлагат финансиране с фиксиран или променлив лихвен процент и дали е с банка или частни компании като Vivus. Надеждните дилъри са тези с голямо разнообразие от възможности.

10. Гаранция

Разбира се, най-добрият начин да покупка на какъвто и да е продукт с гаранция. Все повече дилъри в цялата страна предлагат гаранция, която може да бъде за три или шест месеца.

Какви са основните изисквания, за да купите кола втора ръка с кредит

За да закупите кола втора ръка на кредит, трябва да отговаряте на някои общи изисквания:

 • Трябва да имате доказателство за доходи; вижте покупка без доказване на доходите.
 • Вземете валидната си идентификация.
 • Трябва да сте пълнолетни.
 • Доказателство за адрес.
 • Имайте поръчител или джиро.
 • Да сте с добра кредитна история.

От къде мога да вземете кредит за кола втора ръка?

Една от банките, които имат заем за закупуване на коли втора употреба, е Mogo. Нека видим основните характеристики на този кредит:

 • Първоначална вноска, която ще трябва да платите е 15%.
 • Не е нужно да сте били клиент на фирмата, за да получите достъп до кредит.
 • Сроковете са до 60 месеца
 • Лихвата, която се изчислява е фиксирана и на годишна база.
 • Възможност за предсрочно погасяване с минимална такса.

Не се чувствайте зле, ако не можете да си позволите нова кола в момента. Благодарение на Mogo mожете да закупите кола втора ръка с отлични условия. 

Какви са фирмите, които финансират автомобили на старо? 

Ако сте решили да закупите употребяван автомобил и искате да го финансирате в банка, имате на разположение следните институции:

 • БНП париба
 • Алианц Банк България
 • Amigoleasing
 • Eurolease Auto България
 • Hitcredit

Къде можете да намерите употребявани автомобили?

Може да потърсите автомобили върнати от лизинг, които се пускат за продажба на по-ниска цена, идеална за хора, които нямат голям бюджет, но искат възможно най-нова кола. Ето и списъка с някои компании, които продават така наречените „автомобили върнати от лизинг”

 • Тойота – toyota.bg/used-cars
 • Пежо – peugeot.bg/occasion/cars/from_leasing/
 • Рено – selection.renault.bg
 • Форд – usedcars.motopfohe.bg
 • ДСК лизинг – dskleasing.bg/assets_auto.htm
 • Както и cars.bg, mobile.bg и auto.bg

Предимства на финансирането на кола втора ръка

Предимствата на финансирането на кола втора ръка са следните:

 • Това е по-лесен вариант от закупуването на избрания модел, ако цената му е по висока от вашия бюджет.
 • Ще спестите спестите пари в сравнение с покупката на нова кола.
 • Чрез закупуване на използван автомобил можете да спестите от застраховката, тъй като тя е по-скъпа за по-новите модели.

Не забравяйте, че ползите, цената и лихвените проценти ще варират в зависимост от фирмата, от която ще вземете кредита.

Topcash
Logo