Има ли минимален доход за ипотечен кредит?

На този въпрос не може да бъде отговорено еднозначно. Минималният доход за ипотечен кредит зависи от редица фактори, включително срока, вида на ипотеката и изискванията на кредитора.

За повечето стандартни заеми ще Ви е необходим месечен доход на домакинството от поне 2000 лева, за да отговаряте на изискванията.

Имайте предвид, че това са само минималните изисквания. За да увеличите шансовете си да бъдете одобрени за ипотечен кредит, винаги е най-добре да се стремите към по-висок доход. Така че, ако се чудите колко доходи ви трябват, за да получите ипотечен кредит, отговорът е, че зависи. Не забравяйте да се консултирате с вашия кредитор, за да разберете какви са техните изисквания.

Мога ли да изтегля ипотечен кредит с минимална заплата?

Има много хора, които работят усилено, за да свързват двата края. Те правят всичко възможно, за да успеят да покрият минималните условия за получаването на ипотека, но понякога това просто не е достатъчно. Един от най-големите въпроси, които тези хора имат, е дали могат да получат ипотечен кредит с минимална заплата?

Бързият отговорът е ДА, можете да вземете ипотечен кредит с минимална заплата, но все пак има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, вашият лихвен процент най-вероятно ще бъде по-висок от този на някой, който печели повече пари. Това е така, защото кредиторите ви виждат като по-висок риск. Те не знаят дали ще можете да извършвате плащанията си навреме, така че начисляват по-висока лихва, за да компенсират този риск.

Второ, може би ще трябва да имате по-голяма първоначална вноска. Това е така, защото заемодателите искат да се уверят, че имате по-голямо самоучастие. Те не искат да Ви дадат заем и след това да спрете да го изпращате, защото не можете да си позволите месечните вноски. Като получат по-голяма първоначална вноска, те знаят, че сте инвестирали повече в имота и е по-вероятно да сте сериозни и да правите плащанията си навреме.

И накрая, ще трябва да сте подготвени за по-висока месечна вноска. Това е така, защото вашият лихвен процент ще бъде по-висок, така че това ще се отрази месечните вноски. Ако не сте подготвени за това, може да се окажете във финансови затруднения. Уверете се, че имате бюджет за това, преди да кандидатствате.

Колко можете да изтеглите с вашите доходи?

Ако сте като повечето хора, вероятно разполагате с бюджет. Знаете колко трябва да харчите всеки месец за основни неща и се опитвате да се придържате към това. Но понякога животът се случва. Неочакван ремонт на кола или здравословни проблеми могат да извадят целия Ви бюджет от равновесие. Но в нормални обстоятелства и постоянен доход, няма място за паника. Винаги можете да изтеглите ипотечен кредит, за да покриете разходите си по-новото жилище. Но колко можете да изтеглите?

Тегленето на кредит с твърде високи вноски може да ви накара да се мъчите да свързвате двата края. От друга страна, тегленето на твърде малко може да означава да се наложи да вземете по-малко жилище.

И така, как да разберете колко можете да изтеглите според доходите си?

Отговорът зависи от няколко фактора, включително доходите, разходите и стойността на имота. За да започнете, можете да използвате нашия ипотечен кредит калкулатор.

Необходими документи за ипотечен кредит

Когато сте готови да си купите жилище, едно от първите неща, които трябва да направите, е да кандидатствате за ипотечен кредит. За да направите това, ще трябва да предоставите на кредитора различни документи.

Точните документи, от които се нуждаете, зависят от вашата ситуация, но някои от най-често срещаните документи включват:

  • Данъчни декларации от последните две години
  • Служебни бележки от последните три месеца
  • Банкови извлечения от последните няколко месеца
  • Списък на всички ваши дългове и активи
  • Доказателство за всеки друг доход, който получавате (като получаване на наем)
  • Валидна лична карта

Ако сте самоосигуряващо се лице, може да се наложи да предоставите допълнителна документация, като например данъчни декларации и договори.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo