9 неща, които трябва да знаете преди да вземете кредит

Заемите често са от съществено значение за покриване на разходи, които не можете да платите в точно определено време. Независимо от това те могат да повлияят негативно на вашето финансово положение, ако не сте внимателни. За да избегнете това, ние подготвихме списък с няколко неща, които трябва да имате предвид преди да вземете кредит.

1. Изплащането на вашите дългове не трябва да надвишава 20% от доходите ви

Преди да помислите колко ще заемете трябва да имате предвид вашите разплащателни възможности. Тоест, колко можете да платите без да компрометирате основните си разходи за храна, вода, ток, накратко всички пари, които са ви необходими, за да оцелеете за един месец.

Експертите по лични финанси препоръчват да не разчитате на повече от 20% от месечния си доход за заплащане на заемите.

Например, ако семейният ви бюджет е 3000 лева на месец е препоръчително месечните вноски по всички дългове: личен заем, ипотека, кредитна карта, да не надхвърлят 600 лева.

Най-добре е обаче да изготвите бюджетен план с месечните разходи. Тъй като на всеки доходите и разходите са различни, така и сумата за покриване на заема също може да варира.

2. Изберете кредит според вашите нужди

Обикновено специализираните заеми са по-евтини, тъй като финансовите институции имат осезаема подкрепа. Например ипотечният кредит е много по-евтин от потребителския, тъй като банката приема самото жилище като обезпечение, условията са подобни и при вземането на кола на лизинг.

Затова помислете какви са вашите нужди и кой кредит е по-подходящ за вас, като по този начин може да си спестите изплащането на излишни лихви.

3. Направете нужното проучване

Както казахме, по-добре е да потърсите заем, който да е подходящ за постигането на вашите цели. Не бързайте и отделете нужното време, за да направите добро проучване онлайн. Можете да посетите специализирани сайтове предлагащи сравнителни таблици чрез, които ще можете да проверите лихвените проценти на различните банки само за няколко минути.

Тези сайтове предлагат информация за финансови институции специализирани в потребителски и бизнес заеми. Затова се опитайте да разгледате възможно най-много варианти, за да добите по-добра представа за предлагането на пазара в момента.

4. Съберете необходимата документация

За определени кредити ще е необходимо да предоставите подкрепяща документация в зависимост от това дали търсите кредит за кола, ипотечен кредит, за ремонт на жилището и т.н.

Важно е да можете да докажите доходите си, за да се оточни дали наистина ще можете да си позволите плащанията всеки месец. Ако сте предприемач или самоосигуряващо се лице, годишният ви отчет може да бъде чудесен инструмент за проверка на доходите.

5. Добра кредитна история – по-добри условия

Като цяло финансовите институции се доверяват повече на хората, които са използвали други кредити и са ги плащали навреме. Така че, ако сте извършвали плащанията навреме най-вероятно имате отлична кредитна история. Това ще ви даде възможност да вземете повече пари, с по-добър лихвен процент.

6. Кандидатствайте само за необходимата сума

Знаете, че заемите включват плащане на лихва. Затова вземете само толкова пари, колкото са нужни за покриването на разходите ви. Това, че финансовата институция ви одобрява за по-голяма сума не означава, че трябва задължително да се възползвате.

Ако се случи непредвидено събитие и отново ви трябват пари ще сте принудени да изтеглите втори заем, който може да натовари доста вашите месечни доходи.

7. Пазете се от капани

Никога не бързайте с тегленето на заем, без да сте обмислили всички варианти. Въпреки че финансовият натиск може да бъде много силен, решение винаги има. Отделете нужното време за да откриете най-евтиният вариант.

Има фирми, които са запознати със спешната нужда на финансово нестабилните потребители и се възползват от нея. Например, заемите с отпадане се състоят от следното:

При някои бързи кредити като тези без доказване на доходите или без проверка в ЦКР дългът може да се превърне в неплатим.

Затова е по-добре да сравните опциите с помощта на онлайн сравнител, за да проучите различните възможности на пазара.

8. Опитайте да плащате повече

Ако вземете заем, опитайте се да го платите възможно най-скоро, с цел да намалите лихвата. Не забравяйте, че лихвите обикновено се начисляват върху сумата, която дължите.

Например, ако дължите 30 хиляди лева и годишната лихва е 6.70%, то за една година ще трябва да платите 1 524.62 лева лихви, но ако всеки път внасяте повече ще платите по-малко

Преди всичко е важно да сте добре запознати с договора и да знаете дали ще бъдат начислявани наказателни лихви или други такси за предсрочно погасяване.

9. Плащайте редовно

Основно правило при вземане на заем е пълно и навременно погасяване. В зависимост от договора може да се окаже, че дори да направите малко извънредно плащане преди датата на падежа, то ще бъде прието, но ако не внесете на самия падеж ще ви бъдат начислени лихви и ще ви отнеме повече време да се изплатите.

Забавянето само с един ден може да ви струва ужасна комисионна. Само заради пропуск, не защото нямате пари, а защото сте забравили или сте закъснели. В допълнение към този ненужен разход, случаят ще бъде отразен в кредитната ви история и ще имате по-малко възможности за получаване на по-добри кредити в бъдеще.

Нашата препоръка е да си уредите сметките поне два или три дни преди падежа, за да сте по-спокойни.

Надяваме се, че цялата тази информация ще ви помогне да контролирате добре взетият от вас заем, тъй като както споменахме в началото той служи за покриване на неотложни разходи или покупка на нещо голямо като жилище например. Не е лошо да вземете заем, но по-скоро трябва да се погрижите той да е по вашите възможности, както и да е с ниски лихви, за да можете да се справяте финансово.

Topcash
Logo