12 парични навици, които ви държат бедни, дори и с висока заплата

Живеете ли от заплата до заплата и се чудите къде отиват всичките ви пари? Независимо дали имате висок или нисък доход, добрите навици на харчене са от решаващо значение за изграждането на богатство и постигането на финансов успех. От друга страна, лошите навици за харчене на пари могат бързо да изчерпят спестяванията ви и да попречат на финансовия ви напредък.

Възможно е дори да не осъзнавате, че имате тези лоши навици. В тази статия ще обсъдим десет често срещани навика, които могат да профукат трудно спечелените ви пари и да ви държат бедни. Освен това ще ви дадем съвети как да ги преодолеете.

Като се откажете от тези лоши навици и приемете по-добри финансови практики, ще можете да поемете контрола над финансите си и да започнете да изграждате богатство за по-добро бъдеще.

1. Нямате бюджет

Без значение колко пари печелите, създаването на реалистичен и добре планиран бюджет е от съществено значение за финансовото планиране и успеха. Без бюджет е лесно да загубите представа за разходите си и да се окажете с празна банкова сметка в края на месеца.

Импулсивните покупки и неочакваните разходи могат бързо да провалят финансовите ви планове. Ето защо е изключително важно да си задавате бюджет и да се придържате към него. Като зададете лимити на разходите и ги проследявате, можете да получите контрол върху финансите си и да сте сигурни, че парите ви се използват разумно.

2. Харчете повече, когато приходите ви се увеличават

Лесно е да попаднете в капана на увеличаване на бюджета си, когато приходите ви се повишат, особено ако увеличението е значително. Въпреки че е естествено да искате да подобрите стандарта си на живот и да се глезите от време на време, постоянното увеличаване на разходите ви може бързо да доведе до финансова нестабилност, дори ако доходите ви са се увеличили.

Това явление е известно като „промяна в стандарта на живот“ и може бързо да изяде трудно спечелените ви пари, ако не внимавате. Затова е важно да поддържате разходите си на постоянно ниво, докато търсите начини да увеличите доходите си или да постигнете пасивен доход, за да увеличите общото си богатство.

3. Твърде много разчитате на кредити

Ако имате нужда от кредит, за да купите нещо, най-вероятно не можете да си го позволите. Тегленето на кредит до заплата или натрупването на дългове по кредитна карта може да изглежда като бързо решение за закупуване на нещо, което искате веднага, но това не е най-правилното решение.

Всъщност натрупването на дълг по кредитна карта е скъп финансов навик, който може да има тежки последици. Високите лихвени проценти, свързани с дълга, могат да направят изплащането му трудно, а високите вноски по кредитната ви карта, особено ако пропуснете плащания, може да повлияе отрицателно на кредитния ви рейтинг.

За да избегнете загубата на пари и увреждането на финансовото ви състояние, стремете се да изплащате изцяло баланса по кредитната си карта всеки месец. Ако това не е възможно, помислете дали да не намалите употребата и дори не използвате изцяло кредитната си карта. По този начин ще избегнете плащането на лихви и такси и ще се предпазите от преразход в бъдеще.

4. Живеете ден за ден и не мислите за бъдещето

Когато се сблъскат с предизвикателен проблем, много хора избират просто да го игнорират, което може да доведе до катастрофални резултати. Същата тенденция се наблюдава и когато става дума за управление на личните финанси. Често хората се съсредоточават изключително върху непосредствените си нужди, с обнадеждаващото предположение, че бъдещите нужди ще бъдат магически задоволени.

Важно е винаги да имате предвид бъдещето, когато вземате финансови решения. Въпреки че е важно да се грижите за настоящите задължения, също толкова важно е да дадете приоритет на спестяването за бъдещето. Ето защо се препоръчва да бъдете проактивни в управлението на финансите си и да обмислите как действията ви днес ще повлияят на финансовото ви благосъстояние през следващите години. По този начин можете да избегнете потенциалните негативни последици от пренебрегването на вашите финансови отговорности.

5. Не водите отчет за парите си

Разбирането на концепцията за бюджетиране е от решаващо значение, когато става въпрос за ефективно управление на вашите финанси. Важно е да имате ясна представа къде отиват парите ви, колко харчите за сметки и на кого дължите пари. По този начин можете да сте в крак с финансите си и да избегнете изпадането в дългове.

Често хората са наясно със своите значителни разходи, но са склонни да пренебрегват по-малките. Тези разходи могат да се натрупат с течение на времето и да окажат значително влияние върху бюджета ви.

За да предотвратите това да се случи, важно е да водите отчет, като записвате разходите и плащанията си. По този начин можете да създадете бюджет, който взема предвид всичките ви разходи и гарантира, че имате достатъчно пари за други основни неща.

Отчета също ви помага да идентифицирате своевременно всяка измамна дейност свързана с банковата ви сметка. По този начин можете да предприемете необходимите стъпки, за да се справите с него и да предотвратите по-нататъшни щети.

6. Не спестявате

Една ключова разлика между бедните хора и богатите е навикът за редовно спестяване. Чрез спестяване последователно, особено в ранна възраст, човек може да натрупа по-голямо богатство с течение на времето.

Независимо дали спестявате за черни дни, голяма покупка, бизнес или пенсиониране, важно е да започнете днес. Започнете, като зададете бюджет и проследявате месечните си разходи. След като имате представа колко пари можете да спестите всеки месец, заделяйте малко средства, но редовно.

Повечето финансови експерти препоръчват да имате спестявания, които да могат да покрият разходите ви за три до шест месеца.

След като съставите бюджет и създадете фонд за спешни случаи, насочете фокуса си към спестяване за пенсиониране. Това може да включва покупка на жилище с ипотека или инвестиране в имот, с крайната цел да се гарантира, че имате достатъчно средства, за да се издържате след пенсиониране.

Чрез култивирането на навика за редовно спестяване можете да постигнете напредък към постигането на финансовите си цели и изграждането на дългосрочно богатство.

7. Приоритизирате грешните неща

Трябва да се признае, че за да спестите пари и да изградите богатство често се изисква правенето на жертви. Независимо дали се интересувате от закупуване на инвестиционен имот, обновяване на дома си или почивка, може да се наложи да намалите някои ненужни разходи.

Един изпитан метод за спестяване на пари е да си направите кафе у дома, вместо да го купувате от кафенето всяка сутрин. Въпреки че може да изглежда дребно, следвайки това правило спестяванията наистина могат да се увеличат с времето. Като приоритизирате целите си за обновяване на дома пред ежедневния си навик за кафе, можете да напреднете към финансова свобода по-бързо и лесно.

За да постигнете финансов успех, от решаващо значение е да сте наясно с вашите цели и приоритети. Редовното преглеждане и коригиране на тези цели може да ви помогне да останете на път и да извлечете максимума от парите си. Така че започнете да правите тези малки, но въздействащи промени днес и гледайте как богатството ви расте!

8. Лош навик на пазаруване

Може би сте склонни да пазарувате, когато сте отегчени или гладни, или използвате шопинг терапия като механизъм за справяне с проблемите. Може би имате склонност да сте в крак с най-новите тенденции, като купувате най-новите джаджи или дизайнерски дрехи. Или може би просто не търсите най-добрите сделки. Вие сте виновен за преразходите си, никой друг.

Каквато и да е причината, тези лоши навици за пазаруване могат бързо да се натрупват и да ви накарат да харчите повече пари, отколкото трябва. Добрата новина е, че можете да се откажете от тези навици, като зададете бюджет и се придържате към него. По този начин можете да спестите пари и пак да се насладите на пазаруването, без да се притеснявате за преразход.

Така че следващия път, когато почувствате желание да пазарувате, не забравяйте да пазарувате умно и да останете в рамките на бюджета си.

9. Игнорирате дълговете си по стари кредити

Когато става въпрос за дълг, пренебрегването му може да бъде също толкова лошо, колкото и ненужното му натрупване. За съжаление, много хора избират да игнорират нарастващите си финансови проблеми, позволявайки на дълга им да излезе извън контрол.

Това е опасен цикъл, който може да доведе до загуба на всичко. За да се освободите от този порочен кръг е важно да помислите за консолидиране на дълга си и извършване на редовни, постижими плащания.

Не чакайте дългът ви да стане неуправляем. Поемането на контрол над вашите финанси, преди те да поемат контрола над вас е от решаващо значение за избягване на финансов крах.

10. Живеете над възможностите си

Много хора имат лошия навик да харчат излишно, което може да има сериозни последици за техните финанси. Животът извън възможностите може да доведе до дългове, невъзможност за плащане на сметки и липса на спестявания, което в крайна сметка може да доведе до сериозни финансови затруднения.

Ако попаднете в ситуация, в която сте отделили пари за сметки и други месечни разходи, но не ви остава нищо за храна, това е знак, че живеете извън възможностите си. Това може да се дължи на живот от заплата до заплата, разчитане на кредит, правене на импулсивни покупки или спестяване чрез ежедневно харчене.

Изключително важно е да разберете, че харченето на повече, отколкото печелите е опасен финансов навик, който може да застраши бъдещето ви. От съществено значение е да управлявате разходите си и да живеете според възможностите си, за да избегнете увеличаване на дълга.

Животът според възможностите ви може да ви помогне да избегнете финансовия стрес и да изградите сигурно финансово бъдеще. Така че както споменахме няколко пъти, най-добре е да създадете бюджет, да се придържате към него и да се уверите, че разходите ви не надвишават приходите ви. Правейки това, можете да проправите пътя към по-здравословно финансово бъдеще и да избегнете капаните на живота извън вашите възможности.

11. Не инвестирате

Инвестирането е дно от най-важните стъпки за изграждане на богатство и осигуряване на добро финансово бъдеще. Спестяването само по себе си няма да ви отведе далеч, тъй като парите ви няма да растат без инвестиции.

Много милионери някога са били бедни и не са имали високи доходи. Въпреки това, те са развили навик да спестяват отрано в живота си и след това са инвестирали спестяванията си, заедно с доходите, генерирани от техните инвестиции.

С течение на времето техните спестявания и инвестиции са се увеличили, което ги е направило богати. Това доказва, че инвестирането е ключът към увеличаване на богатството и постигане на финансова сигурност.

12. Постоянно надграждате техниката си

Важно е да купувате само техника, която ви служи добре. Не се поддавайте на най-новите и най-добрите версии на пазара, ако те не отговарят на вашите нужди. Това импулсивно поведение може да доведе до финансова вреда, а не до полза.

Днес е денят да поемете контрола над живота си. Започнете, като да вършите това, което трябва да се направи сега и ще имате възможността да постигнете успех.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo