Какво се случва при предсрочно погасяване на кредит?

Въпреки че може да спестите пари, като изплатите кредита си по-рано, имайте предвид, че много заеми имат наказателна лихва за предсрочно погасяване. Има редица фактори, които трябва да вземете предвид, когато се опитвате да изчислите финансовото въздействие от предсрочно погасяване на кредит, като вида на заема, лихвения процент и оставащото салдо.

Какво представляват наказателните лихви за предсрочно погасяване на ипотечен кредит?

Ако имате ипотечен кредит, може да успеете да спестите пари, като го погасите предсрочно. Повечето ипотеки обаче имат наказателни лихви за предсрочно погасяване. Те се прилагат, ако изплатите цялата или част от ипотеката си през първите няколко години.

Тези такси са предназначени да компенсират заемодателя за лихвата, която биха спечелили, ако сте запазили ипотеката за целия срок. Наказателните лихви за предсрочно погасяване може да варират в зависимост от кредитора и условията на вашия договор. Важно е да проверите дали се отнасят за вашата ипотека, преди да направите надплащане.

Таксите за частично погасяване обикновено са по-ниски, тъй като заемодателят все още може да получи някои лихвени плащания.

Ако възнамерявате да направите надплащане по ипотеката си, добра идея е първо да говорите с кредитора си. В зависимост от договора и вашата индивидуална ситуация, те може да са готови да се откажат от наказателната лихва, ако решите да изплатите всичко дължимо.

Колко можете да спестите с предсрочно изплащане на заем?

Сумата, която можете да спестите, като изплатите заема си предсрочно, зависи от първоначалната сума на кредита, лихвения процент и оставащия срок. Ако имате само няколко оставащи плащания и нисък лихвен процент, може да не спестите кой знае какво. Но ако имате голям кредит с висока лихва и направите допълнителни плащания, за да го изплатите по-рано, можете да спестите хиляди от лихви.

Добра идея да говорите директно с кредитора си, за да разберете колко бихте дължили, ако правите нормални месечни вноски, вместо да изплащате заема предсрочно. За да прецените кое е по-изгодно във вашия случай, можете да сравните двете опции и да видите коя е по-добра.

Заслужава ли си предсрочното погасяване на кредит?

Ако имате заем с фиксирана лихва, предсрочното му погасяване може да Ви спести пари от лихвата. Това е така, защото когато изплащате заем предсрочно, по същество първо изплащате оставащата лихва. Така че, ако дължите 100 000 лева с лихва от 4% и изплатите заема две години по-рано, ще спестите около 7600 от лихва.

От друга страна, ако имате заем с променлив лихвен процент, предсрочното му изплащане всъщност може да Ви излезе скъпо. Това е така, защото ако лихвените проценти спаднат, ще трябва да плащате по-ниски вноски.

В крайна сметка, дали си струва да изплатите заема си предсрочно зависи от вашите лични обстоятелства и финансови цели.

Как можете да избегнете начисляването на наказателни лихви?

За да избегнете начисляването на наказателни лихви, трябва да проверите договора си, за да видите дали има клауза „без такси за предсрочно погасяване“. Това означава, че можете да изплатите заема си, без да плащате допълнителни такси.

Ако няма такава клауза във вашия договор, тогава трябва да вземете предвид, че най-вероятно ще дължите такса, ако решите да погасите кредита си предсрочно. Също така трябва да имате предвид дали имате достатъчно спестени пари, за да покриете този допълнителен разход. В зависимост от оставащата главница, лихвата и срока, може да е по-изгодно да продължите с регулярните плащания до края.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo