Превод на пари по банкова сметка в чужбина

Искате ли да направите превод на пари по банкова сметка в чужбина? Не искате да плащате големите такси, които банковите начисляват? Днес, благодарение на новите онлайн платформи можете да изпращате пари в чужбина бързо, евтино и безопасно.

В тази статия ще намерите няколко от най-добрите опции на пазара, които ще ви помогнат да спестите при следващия си превод на пари по банкова сметка в чужбина. Също ще научите колко лесно е да отворите сметка в международна онлайн банка.

Бързи и евтини парични преводи в чужбина

Финансови институции, предлагащи този вид онлайн услуги съществуват главно поради тяхната практичност и по-ниските такси. Можете да изпращате пари в чужбина, като използвате традиционна банка или онлайн платформа, но си струва си да се подчертае, че услугите на финансовите институции като Wise са доста по-евтини от традиционните банки. Tе имат различни методи на плащане, но най-лесният начин е чрез плащане с банкова карта. Имайте предвид, че използването на кредитна карта не е препоръчително, ако искате да спестите пари). Също така, преди всичко можете да направите симулация и да знаете в реално време общата сума за плащане, включително начислената такса за услугата.

Защо ви препоръчваме Wise?

Услугите на платформата са напълно безопасни и надеждни. Можете да проверите статуса на превода онлайн по всяко време на денонощието. Ако английския ви не е много добър е възможно да ви се стори малко сложно, когато използвате Wise за първи път, но следващия път ще знаете всички стъпки.

Превод на пари по банкова сметка в чужбина с Wise

Освен по-ниските такси, платформата Wise ви спестява много време. За да направите международния трансфер онлайн, ви трябват само около 5 минути, за да попълните формуляра на платформата. Посочете към коя сметка искате да извършите превода, генерирайте банкова разписка и завършете плащането.

Ето и подробни стъпки как да изпoзвате платформата:

Да приемем, че искате да прехвърлите пари от българска сметка в сметка във Великобритания. Първото нещо, което трябва да направите, е да се регистрирате в платформата.

КЪм Wise
Бърза регистрация

Отнема само минута!

Колко искате да прехвърлите?

Въведете сумата и валутата, в която искате да преведете. В случая избирате за изпращане BGN ( български лев) ,а за получаване GBP (британски паунд). Както можете да видите на снимката, Wise прави промяната в лири според курса на деня и посочва сумата, която бихте получили (изпращате 1000 лева и получателя може да очаква 430,20 паунда), както и че можете да спестите средно 56 лева.

Превод на пари Англия

Има два вида преводи и следователно две различни такси:

  • Евтина тарифа: комисионната е по-ниска, но е необходимо повече време за тази услуга. Изпращате парите директно от банковата си сметка и плащането отнема малко повече време.
  • Бърза услуга: комисионната е по-висока, но преводът е незабавен. Идеално, ако имате нужда от пари веднага, за да платите за нещо. Изпращате парите с банковата си карта, също както правите онлайн плащане.

Можете да видите сумата, която ви таксуват за комисионна и обменния курс. Вижте също и нужното време за пристигане на превода, за да знаете кога парите ще са налични.

Ако трябва да преведете точна сума, независимо от курса на деня, вместо да въведете сумата в левове, въведете сумата, която искате получателят да получи и кликнете върху катинарчето, за да гарантирате сделката.

По време на процеса на плащане е възможно да ви помолят да изпратите повече пари, за да гарантират, че бенефициентът получава всичко. Те също така ще ви поискат банкова сметка за възстановяване в случай, че обменният курс се е променил във ваша полза.

Попълнете вашите данни

Попълнете вашите данни и се уверете, че са коректни, особено вашият имейл адрес.

Попълнете данните на получателя

Въведете данните на получателя: името на лицето, което ще получи парите и IBAN и BIC/SWIFT на банковата сметка. 

Къде можете да намерите тези данни? 

Ако превеждате пари на себе си, можете да намерите тези номера в банковата си сметка или като се свържете с банката си. Ако преводът е за друго лице, можете да поискате данните или да кликнете върху „Изпращане на пари по имейл“. Ако изберете последната опция, Wise ще изпрати имейл с искане за банковите данни.

Данни на получателя

Какво представляват IBAN и BIC/SWIFT? 

  • IBAN е международният номер на банкова сметка и се състои от две букви, които съответстват на държавата (за България – BG, за Великобритания GB т.н.), 2-цифрен контролен код плюс номера на вашата банкова сметка. 
  • BIC е идентификационният код на банката и е известен също като SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това е код между 8 и 11 цифри и се използва за идентифициране на държавата, банката и града.

Потвърдете данните за трансфера

Тази стъпка ви показва сумата, която ще преведете, приблизително кога ще пристигнат парите, името на получателя, IBAN, сумата, която изпращате, обменния курс и комисионната за услугата. Ако видите нещо грешно, тук имате възможността да напишете направите корекция.

Следващата стъпка е да изберете вида на трансфера

Тук имате три различни вида за плащане, които от своя страна са разделени на няколко форми:

Ако решите да платите по банков път, трябва да преведете точно сумата, която искате да изпратите в банковата сметка на Wise от вашето електронно банкиране или приложение за мобилно банкиране. Ако желаете да направите превода в момента, изберете Debit card за обикновена банкова карта или Credit card, ако ще използвате кредитна карта.

Следващата стъпка е да изберете вида на трансфера

Ако изберете по банков път, най-вероятно вашата банка ще ви начисли комисионна за извършване на превод към друга държава и към друга банка, така че проверете предварително колко ще бъде таксата.

Вариантът за плащане с банкова карта е най-лесен и препоръчителен, тъй като е като всяка покупка в Интернет, освен това можете да го извършите за секунди. Плащането се извършва като всяка онлайн покупка, въвеждане на данните на вашата карта и потвърждаване на плащането.

Която и опция да изберете, Wise ще ви изпрати имейл, указващ времето за превода. Можете да проследите състоянието му по всяко време като влезете в системата с вашето потребителско име и парола. Освен това и двете страни ще получите имейл, когато преводът приключи и парите вече са в сметката на получателя.

Колко време отнема международен банков превод?

Като цяло срокът за изпращане от банка в една държава до банка в друга държава е от 1 до 4 работни дни. С онлайн платформите като Wise е по-бързо, което ще зависи и от начина, по който се извършва плащането, независимо дали е с карта или банков превод. Ако използвате банкова карта с Wise, най-вероятно няма да ви отнеме повече от 5-6 часа.

Други фирми за превод на пари в чужбина

Разбита се можете да използвате и услугите на други известни фирми като тези тук:

Western Union

Най-вероятно Western Union ви е позната компания. Тя е идеална за изпращане на пари лично във всяка държава, тъй като има физически магазини и партньори в различни части на света. Таксите им варират в зависимост от местоположението и сумата на превода.

MoneyGram

Това също е известна фирма, която работи по много подобен начин на Western Union. Има клонове и партньори в различни градове и държави, където човек може да получава и изпраща пари. Ако изберете MoneyGram ще са ви нужни следните данни: валиден документ за самоличност, името на получателя заедно с номера на документа за самоличност и неговото местоположение и сума, която искате да изпратите включително таксите. Таксите на MoneyGram варират в зависимост от валутата и изпращаната сума.

Заключение

Има различни начини за извършване на международен банков превод. Въпреки че Wise е онлайн банка, тя има много положителни оценки поради лекотата на получаване на пари в чужбина и изпращане на международни парични преводи. Освен че можете да управлявате цялата си разплащателна сметка чрез уебсайта или приложението, компанията ви предлага и дебитна карта за мултивалутна сметка. Този тип карти се приемат в цял свят, което може да ви спести много като плащате с месната валута без допълнителни такси за обмяна.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo