Преводи с Wise или по известни като Transferwise

Само за няколко години на пазара, компанията Wise (известна със старото си име Transferwise) се превърна в една от най-популярните услуги за преводи на пари в чужбина от една банкова сметка в друга.

Използвали сме услугите им за изпращане на пари между сметка във Великобритания и България. Препоръчваме компанията на всички, тъй като предлагат 100% надеждна услуга и преди всичко възможност за спестяване от високите такси за този вид услуги.

Ако трябва да обмените пари и искате да се информирате за цената на британската лира на разгледайте нашата публикация за курса на паунд – лев, където ще видите всички подробности, сайтовете с по-ниски комисионни и калкулатор за лесно и бързо конвертиране на жената от вас сума.

Какво е Wise?

Wise е новото име на TransferWise. Това е компания, която е основана през 2011 г. в Лондон от от двама естонци – Кристо Керман и Таавет Хинрикузен и подкрепена от инвеститори като Ричард Брансън (собственикът на Virgin).

Всъщност това е онлайн платформа, която ви позволява да извършвате банкови преводи и обмяна на валута по прост, бърз и евтин начин.

Разходите по превода обикновено са между 0,3 и 0,6%, така че ще избегнете високите такси на банките или други услуги за парични преводи като PayPal.

Защо си струва да правите преводи на пари с Wise? 

Тъй като те използват реалния обменен курс за деня и начисляват много малка комисионна, изпращането и управлението на пари с Wise е с около 6 пъти по-евтино от традиционните банки. Можете да държите и да конвертирате парите си в 54 валути, само за секунди.

Как Wise предлага по-евтини преводи от банките?

Със сигурност си задавате въпроса: защо Wise е по-евтин от банка и как е възможно?

Основната причина, поради която компанията начислява ниски такси е, че всъщност те не правят реално прехвърляне от една държава в друга, вижте няколко примера:

Представете си, че се намирате в Англия и искате да изпратите пари на роднина, който е в България.

Това, което правите с Wise е да прехвърляте парите си от вашата британска банкова сметка към отворената от вас сметка в Wise. Когато изискате превод от компанията, представителство в България ще извърши между банков превод до лицето, на което изпращате парите. Тоест Wise разполага с капитал във всяка държава, в която предлага своите услуги, за да извършва евтини международни преводи.

По този начин, международен трансфер никога не се осъществява. Разбира се, има много хора, които извършват трансфери като вашия, но в обратната посока като принципа на изпращане е същият като гореспоменатият.

Предимства на Wise

 • Таксите на Wise са значително по-ниски от международните банкови преводи и фирми като PayPal.
 • С платформата имате достъп до акаунт без граници, с който можете да получавате и изпращате повече от 50 валути.
 • Можете да създадете банкови сметки в други държави. Например, компания, базирана в една държава, може да има разплащателна сметка в друга и да получава плащания без проблеми и допълнителни високи такси.
 • Всички преводи се изчисляват по реалния обменен курс, за разлика от други услуги, които добавят такси или използват остарели пазарни обменни курсове.
 • Фирмите могат бързо да плащат на доставчици си по целия свят и да получават плащания от клиенти в различни валути.
 • Валутите, които изпращате или получавате, се конвертират автоматично във вашата собствена валута.
 • Това е страхотен начин за плащане за фрийлансъри, тъй като няма да се притеснявате за високи такси и можете да плащате във всяка валута.
 • Можете също да държите чуждестранна валута в международните си банкови сметки. Това е полезно, ако редовно пътувате в други държави или трябва да плащате на доставчиците в същата валута. Така спестяване от ненужната обмяна.
 • Wise се интегрира безпроблемно с водещ софтуер за фактуриране, а разработчиците имат достъп до API, за да свържат платформата със собствените си системи.
 • Съществуват и настройки за групови плащания за лесно плащане на вашите работници по целия свят.
 • Личните парични преводи, също работят много добре в Wise. Това е по-евтин начин за превод на пари на роднини в други страни или студенти, които учат в чужбина. PayPal и банковите преводи обикновено са много по-скъпи.
 • Не е задължително изпращачът или получателят да отваря акаунт в Wise, за да получи или изпрати пари. Това е огромно предимство, тъй като повечето конкуренти изискват и двете страни да има акаунт, което добавя значително препятствие към международния бизнес.

6 причини, поради които препоръчваме Wise

Има много причини, поради които да препоръчваме Wise, тук ви представяме 6-те най-важни:

Платформата е лесна за използване

Платформата е  много интуитивна и лесна за използване, така че няма да ви отнеме много време, за да направите превода. Освен това по всяко време виждате обменния курс, по който се обменят парите, които ще достигнат до получателя.

Обмяна в реално

Wise прилага обмяна с реалния курс в момента, когато извършвате трансакцията.

Комисионни

Всички банки ви таксуват дори по няколко високи комисионни и такси за всеки превод, който правите с тях. Освен това те прилагат валутен курс на цена, по – ниска от реалната в момента. За всичко това, извършването на превод с една от традиционните банки означава, че платите повече, отколкото е необходимо.

Wise начислява такси от между 0,3 и 0,6%, много по-малко от традиционните банки. При превод от 1000 евро с Wise можете да спестите до 50 евро в сравнение със същия превод, направен чрез вашата банка.

Сигурност

Платформата се използва ежедневно от хиляди, ако не и от милиони потребители по целия свят, така че тя е доказано безопасна и ефективна. В случай, че имате проблем, можете да се свържете с тях чрез уеб чата или като им се обадите по телефона.

Бърза обработка

Превода може да отнеме от няколко часа до 2 дни, за да стигнат парите до получателя. Има и услуга, с която парите могат да бъдат получени мигновено, но разбита се това ще ви струва повече.

Приложение за мобилни устройства

Ще можете да правите и контролирате вашите преводи лесно от приложението Wise за мобилни телефони, независимо дали притежавате Android или Apple.

Как да се регистрирате в Wise?

Процесът на плащане на Wise може да се стори странен за някои хора, но това е прост процес, който изисква бърза и безплатна регистрация на акаунт и няколко стъпки за проверка.

За да започнете, посетете кликнете върху бутона Регистрация в Wise.

Регистрация в Wise

Регистрирайте личен или бизнес акаунт. Имате възможност да притежавате и двата и да превключвате между тях в главното меню в профила си. Бизнес и лични сметки работят почти по един и същ начин. Целта е да разделите вашите финанси.

Въведете своя имейл адрес и създайте парола. Изберете държава на пребиваване, след което въведете телефонни си номер и завършете регистрацията.

Как да изпратите пари с Transferwise?

Чрез Wise, изпращането на пари е подобно на получаването, просто вие сте от едната или другата страна.

На таблото за управление щракнете върху бутона “изпращане на пари”.

Изберете сумата, която искате да изпратите, заедно с началната и крайната валута. Да приемем, че трябва да платите на някого в САЩ. Получателят ще очаква парите в щатски долари, затова ще трябва да изберете валута за получаване в долари.

Изпращане на пари до Америка

Всичко е много прозрачно, ще видите сумата, която изпращате, общите такси на Wise, гарантирания курс на конвертиране и датата на пристигане. Както можете да видите на картинката, услугата е значително по-евтина от PayPal и банковите преводи.

При следващата стъпка щракнете върху бутона Продължи.

Попълнете данните на получателя.

Въведете информация като вашия имейл, адрес и номер на банковата сметка на получателя. Ще трябва да ги попитате всичко това.

Можете да ги помолете да създадат акаунт в Wise, за да улесните бъдещите плащания към тях.

Колко време отнема да получите парите?

Времето за превод зависи от следните точки:

 • Зависи дали акаунтът ви е настроен и е минал през проверките за сигурност.
 • В колко часа се изпращат парите.
 • Метода на плащане, който изберете.
 • Държавите между, които се извършва превода.

Обикновено, най-евтината тарифа отнема няколко дни, за да приключи трансфера, но отново всичко зависи от горните фактори.

Дебитната карта Wise

Можете също да поискате дебитна Mastercard от Wise и да бъдете свързани с вашия акаунт без граници.

Трябва ли ви кредитна карта? Вижте повече за Бяла Карта

Понастоящем дебитната карта е достъпна само в някои държави. Можете да видите списък на държавите в таблицата тук.

Държави в Европа

Австрия, Белгия, Британски Вирджински острови, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция (само Metropolitan), Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Ирландия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта , Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство, Гибралтар (Британска отвъдморска територия) и короната на Обединеното кралство: Гърнси, остров Ман и Джърси.

Северна Америка

Канада и САЩ (с изключение на жителите на Невада).

Океания

Австралия и Нова Зеландия.

Азия

Сингапур, Малайзия и Япония.

Латинска Америка

Бразилия

Освен това тези държави ви позволяват да кандидатствате за дебитна карта дори, ако използвате само личен акаунт. Например, в България ще получите дебитна карта за около 2 седмици само с личен акаунт в Wise и не трябва да регистрирате бизнес акаунт за това.

Как може да използвате картата?

Като за начало, дебитната карта е безконтактна и ви позволява да харчите пари навсякъде по света при обещания обменен курс. Плащането с всяка от валутите, които имате в акаунта си е безплатно. Ако искате да конвертирате от една в друга валута, платформата на Wise предлага страхотни, ниски такси за конвертиране, както и нулеви такси за трансакции.

Международни валутни акаунти за дебитна карта на Wise
Различни сметки за употреба на дебитната карта

Можете също да теглите пари в брой от всеки банкомат, безплатно два пъти месечно, както и максималната сума без таксуване е 200 евро на месец. Ако теглите повече от два пъти на месец ще дължите по 0,50 евро за трансакция, а при по-големи суми и такса от 1,75%.

Като цяло препоръчваме да знаете лимита на дебитната карта за валута, която използвате и да избягвате банкоматите, доколкото е възможно. Можете да използвате дебитната карта, за да плащате с нея и да пропуснете тегленето на пари в брой.

Заключение

Както видяхте, използването на Wise е може би най-добрият начин за извършване на международни банкови преводи, които включват обмяна на валута.

 • Комисионни, които са между 0,3 и 0,6%, около 6 пъти по-ниски от традиционните банки. Което ще ви позволи да спестите при преводи на пари в чужбина.
 • Обменен курс в реално време и без скрити такси, така че ще знаете крайната сума, която вашият получател получава.
 • Много лесно и интуитивно използване на платформата, така че всеки може да направи международен превод без да се затрудни.
 • Компанията има добро обслужване на клиентите, в случай че имате някакъв проблем можете да се свържете с оператор по телефона или чрез уеб чата на платформата.
 • Безопасна и ефективна платформа, одобрена от хилядите ѝ ежедневни потребители.

Накратко, революционен начин за извършване на преводи, който спестява много пари от такси за изпращане на пари в чужбина.

Надяваме се, че цялата тази информация ви е разяснила процеса на извършване на вашите преводи и вече можете да избягвате високите комисионни на банките.

Безопасен и надежден ли е Wise (Transferwise)?

Няма доказателства Transferwise да заблуждава своите потребители, но е възможно средствата ви да бъдат замразени до завършване на нужната проверка, ако възникнат подозрения за нарушаване на условията за ползване. 
Като цяло, потребителите се наслаждават на евтини преводи и обмен.

Как работи Transferwise?

След като се регистрирате, можете да използвате услугата за изпращане на пари в чужбина и обмен между повече от 50 валути. 
Има няколко начина да депозирате пари в сметката, можете дори да депозирате пари и да използвате дебитна карта от Wise.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo