4 причини, за да използвате кредитна вместо дебитна карта

Дебитната карта е добър начин да се избегнат плащания на лихви, начислени от използването на кредитна карта

Освен за изграждането на добра кредитна история и защита на парите ви има още няколко причини поради, които е по-добре да изберете кредитната пред дебитната.

Според последни проучвания, все повече хора избират да имат поне една кредитна карта. Така, те предпочитат да имат повече предимства с този начин на плащане.

Ако харчите в рамките на възможностите си и плащате баланса изцяло всеки месец, няма да ви се начислява каквато и да е лихва. Това са начини, които ви позволяват да използвате вашата кредитна карта без проблеми или с други думи безплатно.

Можете също така да се възползвате от няколко предимства, включително възможността да подобрите кредитния си рейтинг в ЦКР, както и възможността да спечелите страхотни награди.

Ако решите да използвате кредитната си карта, за да се възползвате от възможно най-много предимства, трябва да я използвате вместо дебитната. 

Това означава да не харчите повече пари, отколкото имате и да не оставяте неизплатена сума. Трябва да покривате пълния баланс всеки месец, за да избегнете допълнителни такси и натрупването на дълг.

Нека сега да видим кои са 4-те добри причини поради, които трябва да изберете кредитната карта пред дебитната.

защита при кражба
По-добра защита от кражби

1. За по голяма защита на парите ви

Кредитните карти предлагат по-стабилна защита срещу измами и предлагат един вид отделна банковата сметка, която може да се използва като допълнителна мярка за сигурност.

Дебитните карти са свързани директно към банковата сметка. Всеки път, когато правите покупка, независимо дали тя се обработва като кредит или дебит средствата незабавно се изтеглят от вашата сметка и се прехвърлят в тази на търговеца.

Ако картата попадне в крадец, той може да направи теглене и е напълно възможно да загубите всички пари. Повечето банки и дебитни карти предлагат елементарна защита срещу измами. Освен това, най-вероятно няма да си върнете парите веднага, защото се изисква продължително и задълбочено разследване.

От друга страна кредитната карта няма общо с парите в банковата ви сметка. Връзката ѝ е единствено когато плащате баланса. Ако някой открадне данните и направи превод или плащане в онлайн магазин, можете да го докладвате като измама. По този начин няма да се налага да плащате изчезналите пари. Картата ще бъде замразена, докато ситуацията не бъде изяснена. Няма защо да се притеснявате, че ще загубите пари.

Отстъпки при плащане с кредитна карта
Отстъпки в ресторанти и магазини

2. Възможност за отстъпки и награди

Много кредитни карти предлагат награди като почивки или връщане на пари във вид на “Cashback”. Някои предлагат отстъпки за определени покупки, като плащане на вечеря в ресторант, закупуване на храна от определен супермаркет, гориво от бензиностанция или при покупка на техника от хипермаркет. Всичко това позволява да спестявате с ежедневните си разходи.

Разбира се, за някои карти се начисляват годишни такси, но често отстъпките и ползите могат да ги надхвърлят. Ако плащате баланса си изцяло всеки месец и не натрупвате лихва, вие ще печелите пари или точки само, защото извършвате рутинните си плащания.

плащане с кредитна карта
По-добър кредитен рейтинг

3. За да подобрите кредитния си рейтинг

Почти всеки има кредитен профил, воден на отчет в ЦКР (Централен Кредитен Регистър). Този профил съдържа информация за всеки поискан, дължим или изплатен заем и се взема предвид при отпускането на нови заеми.

Вашият кредитен рейтинг се влияе положително от транзакции, които показват отговорно използване на отпуснатият ви кредит.

От друга страна, рейтингът се влияе отрицателно, ако не извършвате необходимите плащания или ги правите със закъснение.

Когато използвате и възстановявате сумата по кредитна карта всеки месец, това подобрява вашия кредитен рейтинг. Така че, когато дойде време да кандидатствате за заем, кола или ипотека е по-вероятно да бъдете одобрени при по-нисък лихвен процент, ако имате добра кредитна история. Използването на дебитна карта няма нищо общо с ЦКР.

застраховка при пътуване
Спокойствие по време на път

4. По-голяма защита за вашите покупки и пътувания

Много кредитни карти предлагат определени защити и застраховки на покупки и пътувания. Някои от тези предимства може да бъде покритие на разходите за хотел, облекло, храна и тоалетни принадлежности при отмяна на полет.

Друг много голям плюс е защитата при покупка. Ако нещо, което купувате е повредено, загубено, откраднато или продавача отказва да ви съдейства, в рамките на определен период от време след закупуването му можете да си върнете парите, стига да сте използвали кредитна карта при покупката.

По някога може да се възползвате дори и от удължена гаранция, която добавя допълнителна година към предлаганата от производителя.

Дебитните карти обикновено не предлагат подобни защити и плюсове, което означава, че е по-разумно да използвате кредитна карта за най-важните си покупки и пътувания.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo