Швейцарски франк лев – калкулатор и обменен курс

Искате ли да проверите какъв е обменният курс швейцарски франк – лев? На тази страница можете да намерите калкулатор, чрез който да изчислите сумата, която желаете да обмените, допълнителна информация за валутата и полезни връзки.

Имайте предвид, че валутния калкулатор ще ви даде приблизителна сума, която можете да очаквате при евентуалното обръщане на швейцарски франк в български лева в обменно бюро или банка. Не ви дава никаква гаранция за цента, която може да ви бъде предложена от различните банки в страната и обменните бюра.

Евтини преводи на пари по банкова сметка в чужбина

Валутен калкулатор швейцарски франк към лев

Въведете сумата, която желаете да конвертирате и ще получите преобразуването в реално време в предпочитаната от вас валута. Например, за да разберете колко струват 100 швейцарски франка в лева, въведете сумата в полето по-долу.
Конвертора ще Ви покаже резултат за швейцарски франк в лева, като това е зададено като основна валута, но можете да го използвате и за долар – лев, британски паунд или турска лира – лев.

Currency.Wiki

Използвани банкноти и монети на швейцарски франк

Един швейцарски франк е разделен на 100 цента и в момента са в обръщение:

  • Монети от 5, 10, 20 и 50 цента, както и 1, 2 и 5 франка.
  • Банкноти от 10, 20, 50, 100, 200 и 1000 франка.
банкноти швейцарски франк

Къде можете да обмените швейцарски франк в лев?

Най-важното е да намерите най-добър обменен курс. Когато продавате, а не купувате, най-вероятно ще получите по-добър обмен курс в България отколкото в Швейцария. Трябва да знаете обаче, че българските банки са известни с ниските обменни курсове.

Най-добре е да проверите предлаганите обменни курсове и да видите къде е най-добрият курс. Можете също да проверите и какъв е курса на деня в Tavex. За тези, които не са ги чували, това са верига обменни бюра, където можете да обменяте валута на доста изгодни условия.

Друг добър вариант може да бъде Wise (Transferwise). В случай, че парите Ви са все още в швейцарска банкова сметка, можете да направите онлайн превод с директно обръщане от швейцарски франк в лева. Wise предлага много изгодни курсове и ниски такси за превода.

Цените, които предлагат, са много по-добри от всяка обикновена банка. Можете да видите курса на официалния им уеб сайт и да го сравните с вашата банка. В зависимост от сумата, която искате да обмените можете да спестите няколко стотин лева.

Регистрирането на акаунт е много бързо и лесно, отнема само няколко минути за попълване на вашите лични данни. Въпреки това може да е нужно повече време за проверка на легитимността им.

В сравнение с вашата обикновените банки, таксите им за превод са много ниски, можете да изпращате пари до банкови сметки в много държави. 

Освен това можете да държите, изпращате и обменяте пари в 54 различни валути, включително швейцарски франк и български лев.

Къде да обмените швейцарски франк в Швейцария?

Можете да смените лев в швейцарски франк както в България, така и в Швейцария, вие избирате къде да направите обмяната. Когато става въпрос за валутна търговия, има различни варианти, но със сигурност е по-добре да сте подготвени преди пътуването. Помислете много добре къде да смените парите си, сравнете местата и избягвайте обмените в хотели и летища, тъй като там е неизгодно.

Можете да обмените парите си в банките

Това е един от вариантите, които съществуват и всъщност е много предпочитан от туристите. Имайте предвид, че процесът може да отнеме известно време, ако желаете да обмените голяма сума. Винаги проверявайте обменния курс и таксите. Банките ви предлагат възможността да смените парите си по по-сигурен начин, но все пак Ви съветваме при възможност да използвате дебитна карта за своите плащания.

Банкомати

Можете да теглите пари в брой от банкоматите и по този начин осъществявате автоматичен обмен на левове в швейцарски франк. Имайте предвид свързаните разходи по тегленето, както комисионни и обменния курс. Най-добре е да се обърнете към банката и да попитате за условията за теглене от банкомат с вашата международна дебитна карта преди да пътувате.

Обменни бюра

Обменните бюра могат да бъдат добър избор, но не забравяйте, че имат различни обменни курсове и различни такси, които варират в зависимост от мястото и политиката на фирмата. Преди да вземете решение за обменното бюро сравнете плюсовете и минусите на различните бюра, преди да решите кое да използвате. Можете да обменяте пари на летищата и дори в хотелите, но обикновено те са с неизгодни условия.

Обмяна на валута онлайн

Можете да изберете обмяна на валута онлайн и въпреки, че процеса отнема ден-два, си заслужават да бъдат разгледани. Тези обменни бюра имат предимството, че можете да сравните цените и условията им много бързо и да изберете това, което е най-подходящ за вас, без да напускате дома си. Ще намерите няколко възможности, но не забравяйте да разгледате внимателно условията. Ще Ви предложат добри обменни курсове и парите, които сте обменили ще пристигат на посочения от вас адрес.

Преди да тръгнете обратно за България се опитайте да изхарчите монетите и никога не приемайте банкноти в лошо състояние, това може да ви попречи да ги обмените в български лева.

Произход и история

Преди 1798 г. около 75 организации са секли валута в Швейцария. Това е довело до почти 860 различни вида монети в обръщение с различни стойности, деноминации и парични системи. Сред тях са били талерите от Берн, Цюрих, Базел и Женева или Фрайбургският Флорин, наред с други.

През 1798 г. Хелветската република въвежда нова парична система, базирана на бернския талер, разделен на 10 бацена или 100 рапена. Швейцарският франк е еквивалентен на 6 грама и три четвърти чисто сребро, или 1,5 франка. Този франк е емитиран до края на Хелветската република през 1803 г.. Но станал като модел за монетите на много кантони на реформираната Швейцария конфедерация. Въпреки че около 22 кантона и полукантона издават собствена валута между 1803 и 1850 г., по-малко от 15% от парите в обръщение в Швейцария са произведени на местно ниво. Останалите 85% са чуждестранна валута, главно пари, върнати от наемници.

По това време някои частни банки са започнали да издават първите банкноти. В крайна сметка е имало около 8000 различни монети и банкноти, циркулиращи едновременно, което е направило паричната система донякъде сложна.

Най-новата швейцарската федерална конституция през 1848 г. е посочено, че федералното правителство ще бъде единственият орган, упълномощен да издава пари в Швейцария. Две години по-късно той е последван от първия федерален паричен закон, приет от Федералното събрание на 7 май 1850 г. По този начин се въвежда франка като парична единица на Швейцария.

Латински паричен съюз

През 1865 г. Франция, Белгия, Италия и Швейцария създават Латински паричен съюз. Държавите се съгласяват да фиксират националните си валути на база от 4,50 грама сребро или 0,290322 грама злато. Въпреки че през 20-те години съюзът започва да избледнява и официално финализира своите споразумения през 1927 г., швейцарският франк продължава да поддържа същия обменен курс до 1936 г. На 27 септември, същата година, претърпява единствената си девалвация (по време на Голямата депресия). Тогава валутата се обезценила с 30% с обезценяването на британския паунд, щатския долар и френския франк. 

През 1945 г. Швейцария се присъединява към Споразумението от Бретън Уудс и обвързва франка към долара при обменен курс от 4,30221 CHF за долар. 

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (1 гласа)
Topcash
Logo