Стратегии за бързо изплащане на кредитна карта

Ако само поддържате минимума на кредитните си карти месец след месец, бързото им погасяване може да е по-лесно, отколкото си мислите. Ключът е да разработите добър план и да се придържате към него. Представяме ви четири стратегии, които могат да ви помогнат да решите какви действия да предприемете за бързо погасяване на кредитна карта.

Съсредоточете се върху един дълг наведнъж

Имате ли повече от една карта? Ако е така не забравяйте винаги да плащате поне минимума за всяка една. След това се съсредоточете върху изплащането на цялата дължима сума, но по една карта наведнъж. Можете да изберете върху коя да се фокусирате по един от следните начини:

  • Прегледайте лихвените проценти в извлеченията си, за да видите кой заем начислява най-високия лихвен процент. Добре е да се съсредоточете първо върху погасяването на този кредит.
  • Платете първо тази с най-ниския лимит. Следващия месец вземете същата сума, която сте отделяли и я използвайте, за да изплатите следващия най-нисък лимит.

Плащайте повече от минималното

Прегледайте извлечението на вашата карта. Ако платите минималния лимит ще отнеме много по-дълго до цялостното ѝ изчистване. Ако внасяте повече от минималното ще ви бъде начислявана по-малко лихва като цяло. Издателят на вашата кредитна карта е длъжен да ви го покаже във вашето извлечение, за да сте в течение с разходите по вашия акаунт.

Опитайте да внасяте малко повече всеки месец. Всеки лев, който платите над минимума се прилага към салдото ви и колкото по-нисък е вашият баланс, толкова по-малко лихва ще трябва да платите.

Комбинирайте

Консолидирането на дълга ви позволява да комбинирате множество салда с по-високи лихви в една с по-ниска ставка, така че да можете да изплатите дълговете си по-бързо и без да увеличавате сумите за плащане. Ето два често срещани начина за консолидиране на дълга:

  • Възползвайте се от картите с нисък лихвен процент и прехвърлете парите в картите с високи лихви. Имайте предвид, че таксите за превод на баланса често са няколко процента, но спестяванията от лихвения процент често са по-големи от таксата за прехвърляне на баланса. Винаги проверявайте този фактор, когато обмисляте тази опция.
  • Ако имате възможност за изтегляне на потребителски кредит е добре да се възползвате от това и да покриете дълга по картата. Потребителския кредит може да ви предложи по-нисък лихвен процент от това, което таксуват вашите карти. 

Ако решите да комбинирате имайте предвид, че е много важно да контролирате разходите си, за да избегнете натрупването на нов по-голям дълг.

Приоритети

Започнете да класифицирате месечните си разходи, например: храна, транспорт, жилище и забавления. Банковото извлечение ще ви помогне доста. Много издатели на карти разделят разходите по категории в извлечението, но можете да използвате и приложения за контрол на разходите си.

След това помислете от какво можете да спестите. Използвайте спестяванията си за погасяване на дълга си.

Topcash
Logo