Турска лира лев – калкулатор и обменен курс

Искате ли да знаете какъв е обменният курс на турска лира – лев? На тази страница можете да намерите калкулатор, чрез който да изчислите сумата, която желаете да обмените.

Валутния калкулатор ще ви даде приблизителна представа на това, което можете да очаквате при евентуалното обръщане на валутата в обменно бюро или банка. Информацията на страницата не ви дава никаква гаранция за цента, която може да ви бъде предложена от различните банки в страната и обменните бюра.

Евтини преводи на пари по банкова сметка в чужбина

Валутен калкулатор турска лира

Въведете сумата, която желаете да обърнете, за да получите преобразуването в реално време в предпочитаната от вас валута. Например, за да разберете днес колко струват 100 турски лири в лева въведете сумата в полето по-долу.
Конвертора ще ви покаже резултат за турска лира в лева, като това е зададено като основна валута на калкулатора, но можете да го използвате и за долар лев.

Currency.Wiki

Произход и история

Турската лира е въведена за първи път като официална валута на Турция през 1844 г. Тя замества старата валута курус, която е била в обращение по това време и се превръща в подразделение на лирата.

От 1844 до 1881 г. лирата има две стойности: струва 6,61519 грама чисто злато или 99,8292 грама чисто сребро, но от 1881 до 1914 г. е приет златният стандарт. По време на Първата световна война Турция изоставя златния стандарт и лирата продължава да губи стойност до 1920 г.

След различни периоди на фиксиране към лирата стерлинги и френския франк, през 1946 г. лирата е фиксирана към щатския долар при обменния курс от 2,80 TRL = 1 USD, паритет запазен до 1960 г., когато валутата е девалвирана до 9 лири за един долар. След 1970 г. лирата продължава да губи стойност при продължителна последователност на обменните курсове.

В резултат на хроничната инфлация в Турция от 70-те до 90-те години лирата претърпява сериозна девалвация. Османската държава е имала високи нива на инфлация в сравнение с други развиващи се страни, но все още никога не е страдала от хиперинфлация.

През последните години турската лира успя да се стабилизира и дори да придобие някаква стойност, сравнявана с долара и еврото. Книгата на рекордите на Гинес класифицира турската лира като третата валута в света с най-малка стойност от 1995 до 1996 г. и отново от 1999 до 2004 г. През 2005 г., след поредната девалвация на турската лира беше издадена под името “нова турска лира”, която беше в обращение до 1 януари 2009 г., като отново е преименувана на „турска лира“, а именно текущите монети и банкноти.

В момента има банкноти от 5, 10, 20, 50, 100 и 200 лири и монети от 1, 5, 10, 25 и 50 куруса (100 куруса представляват една лира) и монети от 1 лира.

турска лира валутен калкулатор
банкноти

Къде можете да обмените турска лира за лев?

В България лирата може да се обменя в банки, обменни бюра, летища и търговски центрове. Ето какво трябва да знаете за четирите варианта, преди да купите или продадете своите турски лири:

  • Летището и търговските центрове са най-лошият вариант поради високата цена, на която се купуват и продават валутите. Обменните бюра, които работят на летищата, може да не ви начисляват комисионна, но я начисляват повече от достатъчно с високата разлика в цената, която остава за ваша сметка. 
  • От друга страна банките имат грозния навик да начисляват комисионни на почти всички услуги, както много добре знаете. При обмяната на валута, в допълнение към прилагането на разликата за покупка или продажба на лири те прилагат и комисионна върху сделката. Това означава, че смяната на валута в банка не е във ваш интерес.
  • И накрая, обменните бюра, които не се намират на летището обикновено не ви начисляват комисионна, особено ако обменяте турски лири онлайн. Препоръчваме ви да видите цените на онлайн обменните бюра като Тавекс, тъй като те са доста конкурентни и варират всеки ден.

Къде да обмените турски лири в Турция?

Основният вход към Турция е Истанбул. Градът има няколко летища. В източната част имате летище Sabiha Gokcen. Това летище е по-далеч от централната зона, намиращо се на около 50 километра от центъра. Поради тази причина то се използва от ниско тарифните авиокомпании, които плащат по-малко летищни такси. Всяка година през неговите коридори и терминали преминават около 30 милиона пътници.

В западната част на града се намира чисто новото международно летище Истанбул, построено да замести старото летище Ататюрк. Имаше очаквания за 2020 г. през новото летище да преминат около 90 милиона пътници. Но се очаква през следващите години да кацат и излитат до 200 милиона пътници годишно през 6-те писти на летището. В допълнение към туристите, които пристигат в Турция много пътници ще преминат транзитно пътувайки за азиатските страни.

При всички случаи можете да теглите турски лири с карта, да обменяте в банкови офиси и обменни бюра. В новото международно летище на Истанбул имате няколко офиса на обменни бюра, но помнете, че цената, която трябва да платите за обмяната на летището няма да е най-добрата.

Извън летищата най-малко се препоръчва обмяната на валута в хотелите, тъй като те ще ви предложат много неизгоден курс. След това разполагате с банкомати, които горе-долу ще начисляват комисионна от 3% върху изтегляната сума. 

И накрая, можете да намерите конкурентни обменни курсове в обменните бюра, които ще намерите в центъра на Истанбул, особено в оживени райони като Султанахмет, Сиркечи, Капалъ чарши или Таксим. Въпреки това внимавайте да не ви начислят комисионна в допълнение към разликата на обменния курс. Пазете портфейла си и се оглеждайте за джебчии около вас.

10 Оценка

Оценка на потребителите: 5 (3 гласа)
Topcash
Logo